Nic Vanderbeeken, chef-kok in Indonesië: “De vrouwen zijn hier de harde werkers”

Redactie KW

KW.be maakt de komende maanden een reis rond de wereld langs 80 West-Vlamingen. Vandaag zijn we te gast bij Nic Vanderbeeken in Bali, Indonesië.

Nic Vanderbeeken (35) uit Kortrijk bleef na een reisje plakken op zijn favoriete reisbestemming: Bali. Hij werkt als chef in het aards paradijs. Hij mist frituur Jean-Marie en zijn familie. De gekke aapjes herinneren hem aan zijn zus.

Hoe ben je in Bali beland?

“Dat was puur toeval. Ik had België verlaten om aan de slag te gaan in Vietnam, waarna ik besliste om in Melbourne in Australië te gaan werken. Eerst wou ik nog een maandje vakantie nemen in Bali om vrienden te bezoeken. Ik was niet van plan om te blijven, tot ik een aanbod kreeg van restaurant Cascades At the Viceroys. Wel kende ik het eiland al, ik was er al zes keer op vakantie gegaan. Nu werk ik al twee jaar als chef, zes dagen per week. Na mijn uren kan ik genieten van het paradijs.”

Had je aanpassingsproblemen?

“Bijzonder weinig, aangezien ik het eiland al had bezocht. Mijn vrienden maakten me wegwijs en aan het warme klimaat kon ik in Vietnam al wennen. Ik moest wel leren om meer geduld te hebben en alles rustiger aan te doen. Uiteindelijk is dat geen slechte zaak.”

Nic Vanderbeeken, chef-kok in Indonesië:

Welke verschillen zijn er met België?

“Behalve het klimaat en de rustige mensen: religie. De mensen hechten nog veel belang aan traditie. Bijna elke dag is hier wel ergens een ceremonie. Overigens, mijn huisbaas zet elke dag offers in mijn huis. Religie brengt de mensen samen en het dorpsgevoel heerst hier dan ook sterk. Het dorp staat gelijk aan familie.”

“Nyepi Day vind ik een erg interessant feest. Alles is hier dan stil, zelfs de luchthaven. Iedereen moet thuis blijven en zwijgen. Men redeneert dat de kwade geesten van de onderwereld zullen wegblijven, omdat de stad zo verlaten is. De dag voor Nyepi is er een grote stoet met poppen, zoals carnaval bij ons.”

Wat mis je uit België?

“Mijn zoon Vince. En als ik eerlijk moet zijn: een lekkere zeetong, een pot mosselen, frituur Jean-Marie en de festivalsfeer in de zomer. Mijn lijstje van wat ik niet mis uit België is echter langer. Bali is voor vele mensen een droombestemming.”

Nic Vanderbeeken, chef-kok in Indonesië:

Gaat het leven daar langzamer dan hier?

“Integendeel! Het leven gaat hier veel sneller, voor ik het weet is de week om. Wel zijn de mensen relaxter en hebben ze een zee van tijd. Zaken regelen is een grote uitdaging. Je wordt van her naar der gestuurd, hoort 1001 oplossingen, maar als puntje bij paaltje komt, verandert er niets.”

Van wat kun je erg genieten in Bali?

“De fauna en flora is hier adembenemend. Apen vind ik grappige beesten, ze doen mij denken aan mijn zus (grijnst). Ze lopen overigens vrij rond. De bloem frangipani is de meest fascinerende. De bloem staat symbool voor trouw. Hindu vrouwen dragen ze in hun haar op hun huwelijk. En je ziet de bloemen vaak terug op ceremonies, om de kwade geesten te verdrijven.”

Nic Vanderbeeken, chef-kok in Indonesië:

Worden meisjes en jongens anders behandeld in Indonesië?

“Dat heb ik nog niet echt gemerkt. Wel moet ik toegeven dat de mannen hier luier zijn dan de vrouwen. Zij zullen wel stenen dragen op hun hoofd. De vrouwen zijn hier de harde werkers.”

Ontmoet je vaak andere West-Vlamingen?

“Mijn beste maat hier is Frederik De Stercke, een kerel afkomstig uit Oostduinkerke die ik wekelijks bezoek. Hij heeft een strandbar en daar komen de Vlamingen regelmatig bijeen, samen met wat Nederlanders.”

Nic Vanderbeeken, chef-kok in Indonesië:

Wat moet iemand zeker bezoeken als hij naar Indonesië komt?

“De Tirta empul tempel vind ik zeker een bezoek waard. De tempel is bekend vanwege haar heilig water dat uit een nabijgelegen bron komt. Het land omvat verschillende eilanden, elk met een eigen fauna en flora en gebruiken. Een rondreis is ideaal om het hele land te verkennen.”

(Sofie Pauwels – Foto’s Nik Vanderbeeken)