Nadège zet zich in voor haar geboorteland Kameroen: “Peters en meters nodig”

©type=
©type="Seq" annie callewaert
Redactie KW

Nadège Bakam (40) kwam tien jaar geleden vanuit Kameroen uit België, maar zet zich nog altijd in voor haar geboorteland via Caring Hearts. Ze is op zoek naar mensen en materiaal om de lokale bevolking aan de slag te helpen.

Nadège is de mama van vier kinderen: Arnaud, Basile, Natalia en Alexandre. Samen wonen ze in de Woumenweg in Woumen. Hoewel Nadège hier graag woont, heeft ze nog altijd een warm hart voor haar geboorteland. Ik heb nog heel wat familie in Bandjoun”, vertelt ze. “Ik woonde tot mijn 13de bij mijn oma. Daar bewaar ik heerlijke herinneringen aan. Ik leerde heel wat van mijn oma, zoals bijvoorbeeld hoe je een moestuin onderhoudt.”

“Ik ben nu het aanspreekpunt van Caring Hearts, een liefdadigheidsinstelling die zorgt voor een beter leven voor de mensen in Kameroen. Een eerste realisatie was het gieten van een vloer in de school. Kinderen zaten er op de mulle grond, er was geen meubilair en dankzij het bakken van oliebollen, een koekjesverkoop en een subsidie van de stad Diksmuide kon ik 4.000 euro verzamelen, genoeg om de vloer in beton te gieten en schoolmeubilair aan te kopen.”

“Met 150 euro kan je een kind al een heel jaar naar school sturen”

Niet alleen deze school wordt gesteund, maar ook nog een andere. “We steunen ook nog een school voor dove kinderen. Die kinderen zijn allemaal intern in de school en voor die school hebben we ook al bedden, matrassen en beddengoed kunnen doneren en daarnaast doen we driemaal per jaar een actie waarbij de leerlingen gesteund worden”, legt Nadège uit. “Met Pasen betalen we de alimentatie voor de 26 leerlingen. Daar zit het onderdak, de voeding en kleding in. In september wordt het schoolgerief betaald. Ten slotte geven we met Kerstmis ook nog iets.”

Rivier

Ondertussen ging Nadège al op bezoek in Kameroen, bij haar familie maar ook in de school die ze ondersteunt. Daar merkte ze dat er een tekort aan water was. Terug in België organiseerde Nadège opnieuw één en ander met als resultaat dat een waterpomp kon geïnstalleerd worden. “Ik kon genoeg centen bijeen brengen en de pomp werd geplaatst. Waar de mensen voordien ver weg naar de rivier moesten om daar water te halen is het nu zo dat dankzij diepe boringen er altijd water uit de kraan zal komen. Vroeger was het wel zo dat, eenmaal bij de rivier aangekomen, er vaak geen water kon genomen worden omdat de rivier droog stond. Een hele verbetering dus”, legt Nadège uit. “Nu zal er ook nog een tweede, grotere pomp geplaatst worden en ik heb ik nog heel wat dromen voor de toekomst. In de school zou ik toiletten willen plaatsen, samen met een septische tank. Een project met landbouw waarbij mensen zelf leren hun voedsel te kweken staat ook hoog op het verlanglijstje en dan zou ik ook nog graag kleine groepen mensen begeleiden naar Kameroen en er hen het land laten zien zoals het is.”

“Waar ik ook nog mee bezig ben, is het zoeken van peters en meters voor de schoolgaande kinderen. Er zijn in onze omgeving al verschillende mensen die het peter- of meterschap over een kind in Bandjoun op zich namen, maar het zou ideaal zijn mochten er meer mensen dat voorbeeld volgen. Als peter of meter krijg je geregeld nieuws van het kind dat je steunt. Met 150 euro per jaar kan men al één kind een heel jaar naar school sturen. Peters en meters zijn heel dringend nodig in Bandjoun.”

Daarnaast is Nadège ook nog op zoek naar mensen die willen sponsoren voor de aankoop van werkmaterialen voor de landbouw. “Niet alleen materialen en machines, maar ook graag mensen die ter plaatse kunnen komen om op vrijwillige basis les te geven in verschillende vakken. Mensen die vertrouwd zijn met landbouw, bouw, naaien of zorg- en verpleegkunde zouden een grote meerwaarde betekenen.”, besluit Nadège die onlangs nog in Kameroen verbleef om er van dichtbij de noden van de mensen te zien. (ACK)

Info: 0489 10 13 06 of fotsonadege2000@yahoo.fr.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier