Na twee matchen is seizoen van nieuwe basketbalploeg Lauwe voorbij

Voorzitter Franky Ledux (midden), en bestuursleden Benoit Verstraete (links) en Christophe Debommarez (rechts). (Foto WO)
Voorzitter Franky Ledux (midden), en bestuursleden Benoit Verstraete (links) en Christophe Debommarez (rechts). (Foto WO)
Redactie KW

Het zal je maar overkomen: je richt een nieuwe basketbalploeg op, die meteen heel wat enthousiaste leden lokt. Je maakt een droomdebuut in de competitie en dan, na amper twee speeldagen, mag je alle sportieve dromen alweer opbergen. “Maar dankzij corona zijn we kameraden geworden”, zegt Franky Ledoux, voorzitter van basketbalclub BT Bouw & Renovatie Lauwe.

“Met een aantal mensen richtten we vorig jaar in Lauwe een nieuwe basketbalploeg op”, vertelt voorzitter Franky Ledoux (44). “Dat daar in Lauwe nood aan was, is duidelijk gebleken. Het idee was om een recreatieve ploeg uit de grond te stampen, maar voor we het goed en wel beseften, beschikten we al over 41 spelers. En dus treden we met drie seniorenploegen aan in de drie reeksen van vierde nationale. Onze A-ploeg heeft de meest uitgesproken ambities en wil graag kampioen spelen. Ook de B-ploeg wil meestrijden voor de prijzen, terwijl onze Z-ploeg een louter recreatieve ploeg is die wel in competitie mag aantreden maar niet kan promoveren.”

“Willen ook damesploeg oprichten”

Lauwe A en Lauwe B wonnen in oktober meteen hun eerste twee matchen van het seizoen. Daarbij nam Lauwe A zelfs vlot de maat van hun grootste uitdager, Wikings Kortrijk B. Een angstwekkende stijging van de coronacijfers zorgde ervoor dat er aan die droomstart geen vervolg kwam. “Ons seizoen is voorbij”, beseft de voorzitter. “Onze enige hoop is nu gevestigd op contactloze trainingen en hopelijk nog eens een oefenmatch ergens in mei. Via WhatsApp motiveren we onze leden om de conditie te onderhouden. Gelukkig is iedereen enthousiast en bereid om te blijven.”

Damesploeg

Dat laatste geldt zeker en vast voor Christophe Debommarez (43), ouderdomsdeken van de A-ploeg en coach van de B-ploeg. “Twee jaar geleden had ik een zware knieblessure. De nieuwe ploeg was voor mij een uitgelezen kans om alsnog een afscheidsseizoen te spelen. Maar op deze manier wil ik niet stoppen en dus brei ik er nog een extra jaartje aan vast. Ik beleef nog te veel plezier aan dit spelletje en ik wil graag nog mijn steentje bijdragen in de nieuwe ploeg.”

“Iedereen is enthousiast gebleven en is bereid om te blijven”

BT Lauwe moet intussen ook op zoek naar een nieuwe hoofdcoach voor de A-ploeg, die de hoogzwangere Sooi Dubois kan vervangen. “Op termijn is het ook de bedoeling om met de jeugd te werken. Vanuit verschillende hoeken kregen we ook de vraag om een damesploeg op te starten.”

Clubcohesie

Maar niet alles in het coronajaar 2020 was kommer en kwel. “In plaats van aparte trainingen voor onze teams, noopte de coronacrisis ons ertoe om gemengd te trainen. Ook speelden we oefenmatchen tegen en met elkaar. En dat is uitstekend gebleken voor de clubcohesie. Iedereen heeft elkaar leren kennen, we zijn allemaal kameraden van elkaar geworden.”

T Bouw & renovatie Lauwe kan je volgen op Facebook en op BTLauwe.be.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.