Na oproep in onze krant geeft gulle schenker nieuwe scootmobiel aan Francois (78) na diefstal: “Dit gevoel is onbeschrijflijk”

Francois Vansteenkiste kan vanaf nu weer rondtoeren met zijn nieuwe scooter. © GST
Geert Stubbe
Geert Stubbe Medewerker KW

Francois Vansteenkiste (78) toert graag met zijn scootmobiel rond in Oostkamp… maar dan werd zijn scooter plots gestolen. Een gulle schenker heeft er nu voor gezorgd dat Francois toch weer kan rondrijden: “Dit gevoel is echt onbeschrijflijk. Ik heb mijn vrijheid terug”

Toen Francois op woensdag 27 februari met een van zijn honden wou vertrekken om boodschappen te doen, zag hij dat zijn scooter verdwenen was. “Ik kon het moeilijk vatten. Wie doet nu zoiets? Door mijn scooter mee te nemen, hebben ze mijn mobiliteit afgenomen. Door twee knieoperaties ben ik volledig afhankelijk van mijn scooter om nog onder de mensen te komen. Hoe de dieven erin geslaagd zijn om de scooter te ontvreemden, weet ik nog altijd niet. Als de sleutel eraf is, staat het stuurslot op en zijn de wielen geblokkeerd. Ze kunnen er dus niet mee wegrijden”, weet hij te vertellen.

“Ondertussen heb ik een brief ontvangen van de politie met het proces verbaal, maar de kans dat ik mijn scooter ooit terugkrijg, is klein. Ik was hopeloos, want een nieuwe scooter was te duur voor mij. De mijne was ook nog maar twee jaar oud.”

“Toen ik het verhaal van Francois las, was ik gepakt door deze laffe daad”

Thuisverpleegster Inge van I-care postte een facebookberichtje dat massaal werd gedeeld. Toen een dame uit De Panne (die liever anoniem blijft) het verhaal in de krant las, wist ze dat deze diefstal voor Francois een ware nachtmerrie moest zijn. “Ik weet hoezeer mijn papa genoot van zijn mobiliteit met zijn scooter. Ondertussen verhuisde hij van een serviceflat naar het woonzorgcentrum in Kortemark en kon hij de scooter niet meer gebruiken… en stond die dus stof te verzamelen. Toen ik het verhaal van Francois las, was ik gepakt door de laffe daad. Ik heb het met mijn zus en mijn papa besproken. Ze gingen allebei akkoord om de scooter te doneren aan Francois. Gelukkig bracht gemeente Oostkamp mij in contact met hem. De sociale dienst en de gemeente Oostkamp hebben er dan voor gezorgd dat de scooter werd opgehaald en tot aan de deur van Francois werd geleverd.”

“Hem weer gelukkig zien, is voor ons zeer meer waard dan zelf iets te krijgen”

De dame, haar zus en papa zijn blij dat ze Francois op zo’n korte tijd hebben kunnen helpen. “Hem weer gelukkig zien, is voor ons zeer meer waard dan zelf iets te krijgen. We zijn dan ook zeer blij te horen dat Francois gelukkig is met de scooter van mijn papa en dat hij hierdoor weer mobiel is. Papa heeft er jaren van kunnen genieten, hopelijk nu ook Francois”, vertelt ze.

Francois enorm dankbaar

“Ik kan de schenker niet genoeg bedanken voor dit gulle gebaar”, gaat Francois verder. “Ik had nooit gedacht dat er mij iemand een andere scooter zou geven. Door deze gift kan ik binnenkort weer een pannenkoek gaan eten, boodschappen doen en naar de voetbal gaan kijken. Het is onbeschrijfelijk met welk gevoel ik deze morgen de scooter in ontvangst nam. Ik kan alleen maar zeer dankbaar zijn aan alle mensen die tot deze oplossing hebben bijgedragen: de mevrouw die de scooter gaf, de mensen van het OCMW en de gemeente, de burgemeester, de mensen van de thuisverpleging I-care, en ook alle kranten en websites die de oproep hebben geplaatst.”

Extra zorg

De diefstal zelf is nog in volle behandeling. Of de scooter ooit nog zal gevonden worden, weet Francois niet. “De scooter stond altijd buiten omdat hij net iets te groot was om in de inkomhal van het appartement te staan. Dit model is iets kleiner en zal vanaf nu altijd binnen staan. Ik zal ervoor zorgen dat ze hem niet opnieuw meepakken”, besluit Francois.