Na 32 jaar krijgt Taxi Philippe nieuwe eigenaar

Sylvie en Philippe geven de fakkel door aan Gunther.© DM
Sylvie en Philippe geven de fakkel door aan Gunther.© DM
Dirk Meulders

Na 32 jaar neemt Philippe Soete (56) afscheid van zijn taximaatschappij. Hij laat ‘Taxi Philippe’ over aan Gunther Bonnaerens (58). De nieuwe eigenaar houdt al het personeel aan boord en gaat ook verder met de limousineservice. Wij hadden een exclusief gesprek met de peetvader van de Knokke-Heistse taxichauffeurs.

“Ik ben tevreden dat Gunther Bonnaerens de taxi-activiteiten verderzet. Hij is al drie jaar chauffeur in ons bedrijf. Hij gaat ons cliënteel perfect verzorgen”, aldus Philippe Soete, die 32 jaar geleden Taxi Philippe opstartte.

“Van kleins af aan was alles wat een motor heeft mijn passie. Taxi Gilbert was onze buur en ik mocht er nu en dan rijden. Ik vond het fantastisch om iemand van punt A naar punt B te rijden. Van mijn vader moest ik echter studeren. Ik behaalde mijn diploma boekhouden en ging bij een bedrijf in Zeebrugge aan de slag.”

Lange onderbroek

“Na een half jaar was ik echter compleet uitgekeken op mijn job. Ik trok naar de bank, sloot een megadure lening af, kocht mijn eerste taxi en waagde de sprong. In mijn eerste jaren heb ik soms geweend. Ik had geen geld om de wagen te laten draaien tijdens mijn wachtbeurten aan het station. Mijn vrouw kocht me toen een lange onderbroek.”

30 jaar geleden: Philippe als chauffeur-ceremoniemeester.© (repro DM)
30 jaar geleden: Philippe als chauffeur-ceremoniemeester.© (repro DM)

Maar de aanhouder wint. Taxi Philippe groeide snel uit tot het toonaangevend taxibedrijf in Knokke-Heist. “Mijn echtgenote Sylvie stapte mee in het bedrijf en we bouwden een vloot uit met vijf wagens. Nadat ik om gezondheidsredenen besliste om ’s nachts niet meer te rijden, blijven er nog vier. In totaal passeerden hier 32 Mercedessen de revue.”

“Een mooie wagen is als taxibedrijf je visitekaartje. Sociaal, eerlijk en correct: dat zijn de kwaliteiten van een goede taxichauffeur. Het vertrouwen van de klanten schept een band. Horen, zien en zwijgen, was voor mij heilig. Ik combineerde een tijdje de rol van chauffeur met die van ceremoniemeester en we begonnen een limousineservice.”

Tot in Lissabon

“Wat er veranderde in 32 jaar? Het verkeer werd hopeloos. 30 jaar geleden reed ik in 2,5 uur naar Zaventem en terug. Als ik nu mijn chauffeur na 4 uur terugzie, ben ik content. De hoogtepunten waren de lange reizen naar de vier windstreken.”

“Met klanten reed ik in het zuiden tot in Lissabon. In het oosten tot in Tsjechië, in het noorden naar Denemarken en in het westen naar Schotland. Ik reed met taartjes van bij bakker Demarez naar Schoten. Ging met de taxi speelduiven ophalen in Amsterdam.”

“Maar ik reed met evenveel voldoening oudere mensen rond om de kerstverlichting te bekijken. In Knokke-Heist zijn veel eenzame mensen. Ik maakte slechts één keer kennis met de keerzijde van de medaille. In Parijs werd een ruit ingeslagen en werd ik bestolen. Dankzij de fantastische bijstand van de Franse gendarmerie werden de daders gevat.”

“Met taxi Philippe bleven we kleinschalig. Service geven, stond altijd hoog in het vaandel en werd door onze klanten enorm geapprecieerd. Met sommige klanten doen we boodschappen. We voeren hen naar hun lunchafspraak, naar de post, naar Delhaize … Na een tijd kennen we de routine van onze klanten. Zo hebben we twee mensenlevens gered omdat klanten op vaste afspraakdagen niets van zich lieten horen.”

Corona doet nadenken

“We hebben gedurende 32 jaar 7 dagen op 7 gewerkt. Een taxi is meer dan rijden alleen. Tweemaal daags worden onze voertuigen gereinigd. Corona heeft ons laten nadenken. Het voelde fantastisch om samen met mijn vrouw te wandelen. Om samen te ontbijten, om ongestoord te kunnen lunchen …”

“Net op dat moment nam een groot Brugs taxibedrijf contact op om over een overname te praten. De papieren waren bijna rond toen onze chauffeur Gunther Bonnaerens aanklopte met de melding dat hij wilde overnemen. We hadden om 18 uur afgesproken en 2 uur later zaten we al bij de boekhouder. Onze vijf vaste chauffeurs blijven in dienst bij Taxi Philippe en ook mijn echtgenote blijft er aan de slag. Zelf wil ik mijn grote droom waarmaken en straks met autocars rondrijden.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.