N-VA Wervik ziet amper evenementen op Steenakker: “Jammer van investering van twee miljoen euro”

Af en toe is er wel beweging op de Steenakker, zoals van spelende kinderen. © EDB
Redactie KW

Op de gemeenteraad heeft N-VA-fractieleider Sanne Vantomme nog eens gevraagd welke eigen organisaties de stad voorziet op het belevingsplein de Steenakker. “Vorig jaar kreeg ik op die vraag het antwoord dat het initiatief vooral van de verenigingen zal moeten komen.” Schepen Lien Deblaere (Vooruit) herhaalde dat antwoord min of meer. “Als ik het goed begrijp, dan is er momenteel geen vraag van verenigingen”, stelde Vantomme vast. “Jammer van de investering van twee miljoen euro.”

“Allemaal goed en wel, dat het initiatief vooral van verenigingen moet komen, maar heeft men er al eens bij stilgestaan welke extra kosten dit zou inhouden voor de organisatoren?”, vroeg Sanne Vantomme zich luidop af op de gemeenteraad. “Bijvoorbeeld het voorzien van toiletten, wat sowieso een grote kost is. Of het voorzien van een tent, in geval van slecht weer. Ook een grote kost. Om het nog niet te hebben over het huren van tafels en stoelen, enzovoort.”

Voor en tegen

“In juli vorig jaar vond de officiële opening van de Steenakker plaats. Dat ging gepaard met een heel mooi programma en er was heel veel volk. Met andere woorden: heel succesvol en proficiat aan allen. Het schepencollege maakte de politieke keuze om van een grote grijze centrumparking een belevingsplein te maken. Er is voor en tegen”, aldus Vantomme.

“WinterWende verhuisde van het stadsdomein Oosthove naar de Steenakker en dat werd een schot in de roos. Met heel veel volk en meer deelnemende verenigingen. Maar het gebruik van het belevingsplein moet toch ook worden gestimuleerd door het lokaal bestuur. Met uitzondering van de klassiekers, zoals de beide kermissen en de 11-juliviering, welke evenementen in een organisatie van onze cel Vrije Tijd liggen er momenteel vast?”

“Ten slotte nog twee vragen. Een eerste over de mobiliteit en het parkeren: waarom staan er geen verkeersborden dat er midden op het belevingsplein niet mag worden geparkeerd? Er is daarover geen duidelijkheid aan de hand van de signalisatie. We merkten al foutparkeerders op die voorbij de paaltjes stonden. En eerder is ook aangekondigd dat er twee grote schermen komen, voor het plaatsen van interessante info. Waar blijven de schermen?, sloot Vantomme af.

Mooie stuiver

“WinterWende was inderdaad een schot in de roos en het event kreeg zeker een meerwaarde door de verhuis naar de Steenakker”, reageerde schepen Lien Deblaere (Vooruit). “De verenigingen zullen hier allemaal een mooie stuiver verdiend hebben en voor de burgers was het aangenaam, met meer ademruimte, meer volk, meer gezelligheid en meer sfeer. De afwezigen hebben helaas iets gemist.”

“Het belevingsplein wordt op vandaag al mooi benut, door een aantal bestaande evenementen meer cachet te geven en meer zichtbaarheid. We proberen hierbij de mogelijkheid te bieden aan de verenigingen om hierin mee te participeren, en zo hun vereniging mee in de kijker te zetten. Dat deden we een eerste maal met de opening van het belevingsplein, waarbij tal van verenigingen samenwerkten met de stadsdiensten om er een mooi geheel van te maken.”

“Verenigingen worden meer ingeschakeld dan vroeger omdat er nu ook ruimte voor is. Verenigingen kunnen ook de handen in elkaar slaan of met voorstellen komen om hun wagonnetje aan bestaande events te koppelen. Dit alles is bespreekbaar en samenwerken maakt zaken ook haalbaarder”, aldus de schepen.

“Het plein werd – behalve voor de klassiekers – ook een nieuwe thuis voor de aankomst van de Franco Belge Run en van het nieuwe event Clasico de los Gigantes, voor wielertoeristen. Bij al deze evenementen is er aandacht om de verenigingen bij de organisatie te betrekken. Dit is iets waarin er zeker nog groeimarge is en waarbij we ook openstaan voor voorstellen vanuit de verenigingen.”

“Als ik het goed begrijp, dan is er momenteel geen vraag van verenigingen”, stelde Sanne Vantomme afgemeten vast. “Jammer van de investering van twee miljoen euro.”

Dure schermen

Op de vraag naar de infoschermen antwoordde schepen Deblaere: “Het eerste voorstel voor de infoschermen dat op tafel lag, was budgettair niet haalbaar, waardoor het even on hold geplaatst werd. Er werd een nieuw voorstel gelanceerd dat wel een haalbare kaart is voor Wervik, en waarover jullie binnenkort ook meer zullen vernemen. Dit voorstel wordt door onze diensten verder uitgewerkt en zal niet alleen het lokale bestuur ten goede komen.

Wat de vraag naar het foutieve parkeergedrag betreft, antwoordde schepen van Mobiliteit Tom Durnez (CD&V) dat de Steenakker een woonerf is en dat zulks aangeduid staat met verkeersborden. “Helaas weten de mensen niet altijd hoe het moet.” In een woonerf moet men verplicht parkeren in de vakken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier