Multimediale beleving van Guldensporenslag in Gravenkapel

We herkennen onder meer Isabelle De Jaegere, diensthoofd Team Musea Kortrijk, deken Geert Morlion, Bernard Pauwels van Erfgoed, projectleider Rudy Vandeputte en rechts schepen van Cultuur Axel Ronse en Fréderique Malbrancke van CREATE.eu. © JVGK
Peter Van Herzeele
Peter Van Herzeele Medewerker KW

Op 11 juli 2022 krijgt de Gravenkapel in de Onze-Lieve-Vrouwekerk van Kortrijk een nieuwe invulling. Het project kost 1,9 miljoen euro.

De bouw van de Onze-Lieve-Vrouwekerk startte in 1199 op initiatief van graaf Boudewijn IX. Het is en blijft een kerkgebouw in al haar facetten: de Gravenkapel binnen deze kerk krijgt echter een nieuwe museale invulling vanaf 11 juli 2022. Het wordt geen klassieke opstelling, wel een meeslepende onderdompeling en multimediale beleving met de focus op het verhaal van de Guldensporenslag in 1302.

Beleving voor een breed publiek

“Ons verleden moeten we koesteren en tonen. Het meest tastbare en origineel dat 1302 benadert is de Onze-Lieve-Vrouwekerk en haar Gravenkapel. We gaan daar voor een nieuwe hedendaagse museale beeldvorming met hoogtechnologische projecties.

We willen hier de originele historische omgeving en het verhaal van de Guldensporenslag combineren met technieken van de toekomst zoals Virtual Reality”, duidt schepen van Cultuur Axel Ronse (N-VA). In de Gravenkapel zal niet enkel gefocust worden op de Guldensporenslag, maar ook op het Graafschap Vlaanderen én de symbolen van de identiteit in wat de Vlaamse geschiedenis is geworden.

“We mikken met de beleving op een breed publiek maar denken ook aan een publiek dat een meerwaarde zoekt en iets wil uitdiepen.” De grondslagen voor de inhoudelijke focussen werden gelegd door historica Veronique Lambert in samenwerking met Team Musea en een panel van experten. “Het verhaal van 1302 zal op een kritisch wetenschappelijk onderbouwde manier gebracht worden.”

“We tonen de sleutelmomenten in de Vlaamse geschiedenis”

Voor de scenografie en multimediale beleving deed Stad Kortrijk een beroep op scenograaf Koen Bovée en CREATE.eu. Projectleider is Rudy Vandeputte van Stad Kortrijk. “Het verhaal dat we creëerden in de multimediale beleving, een animatiefilm, start vanaf het jaar 800 tot en met de Guldensporenslag in 1302 en later. Graven die uit hun nis in de Gravenkapel lijken te komen zullen je begroeten. Zo dompelen we de bezoeker echt in de geschiedenis”, zegt Rudy. “We geven antwoorden op alle vragen die meerwaardebezoekers hebben. Je zal er ook zaken zoals een maliënkolder kunnen aanraken, we leggen uit vanwaar alle symboliek komt én we ontkrachten ook enkele verschillende mythes.”

In de kerk zelf komen er twee belevingstafels als trigger. “CREATE werkte daarvoor samen met Arts & Entertainment van Howest. “De beste ter wereld. Het bureau werkt uitsluitend met mensen die daar zijn afgestudeerdé, weet de schepen. Verder zullen er ook nog vieringen en missen plaatsvinden. “We hebben altijd overlegd met de kerkfabriek en met het Agentschap Onroerend Erfgoed zodat we de historische en sacrale sfeer bewaren.” Deken Geert Morlion duidt: “Uiteraard blijven de misvieringen doorgaan in de kerk. In deze Gravenzaal was er onlangs de laatste eucharistieviering. We staan hier dus met een zeker verdriet maar ook met plezier dat we deze ruimte kunnen afstaan aan dit mooi project in de oudste kerk van onze stad.”

Ridders en graven

Voor de Gravenkapel wordt een concept ontwikkeld waarbij die op bepaalde momenten kan verduisterd worden. “Bedoeling is dat we met panelen de glasramen in de Gravenkapel kunnen afdekken. We gaan projecteren op alle muren en het plafond zodat je echt in het verhaal van 1302 zal zitten. We gebruiken ook de prachtige schilderijen van alle graven in de Gravenkapel. Op het geschikte moment in het verhaal zullen die graven tot leven komen”, vertelt Fréderique Malbranque van CREATE.eu.

“Je zal de Guldensporenslag beleven, je zal ridders zien, je zal op een slagveld staan, de graven zullen tevoorschijn komen en vertellen met welk wapen ze vochten, wie ze waren en vooral wat ze hebben betekend in de Vlaamse geschiedenis, wat uiteindelijk via De Leeuw van Vlaanderen van Hendrik Conscience heeft bijgedragen tot de Vlaamse bewustwording. We tonen de sleutelmomenten in de Vlaamse geschiedenis”, besluit schepen Ronse.

De museale beleving rond de Guldensporenslag opent op 11 juli 2022 in de middeleeuwse Onze-Lieve-Vrouwekerk. Het project kost 1,9 miljoen euro.

(PV/foto JVGK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier