MUG-wagen Jan Yperman Ziekenhuis krijgt tweede leven in de Filipijnen

Op de foto zien we vooraan v.l.n.r. consul Ronny De Blaere, Patrick Haghedooren, Jozef Devriese en Francis Verstraete. (Foto TOGH)
Op de foto zien we vooraan v.l.n.r. consul Ronny De Blaere, Patrick Haghedooren, Jozef Devriese en Francis Verstraete. (Foto TOGH)
Tom Gheeraert

De organisatie Solidariteit Southern Leyte heeft een oude MUG-wagen van het Jan Yperman Ziekenhuis geschonken aan de Belgische consul van de Filipijnen. De firma Verstraete Hout nv droeg haar steentje bij door een recente motor voor het voertuig te financieren. Donderdag vertrekt de MUG-wagen in een container naar het publiek ziekenhuis van Plaridel.

Solidariteit Southern Leyte is een liefdadigheidsorganisatie die hulpgoederen schenkt aan het Aziatische land de Filipijnen. Een van de drijvende krachten achter de organisatie is Patrick Haghedooren uit Ledegem, die getrouwd is met de Filipijnse Sandra Peroso. Patrick woont afwisselend in België en in de Filipijnen. “Ondertussen doen we dit al meer dan vijftien jaar”, vertelt Patrick. “De hulpgoederen zijn bestemd voor de minder gegoeden in de Filipijnse samenleving. Zo gaat deze MUG-wagen naar een publiek ziekenhuis in Plaridel in de provincie Mindanao.”

Persoonlijke opvolging

Het is niet de enige schenking die de organisatie kreeg van het Jan Yperman Ziekenhuis. “We hebben recent veel goederen gekregen van het Jan Yperman Ziekenhuis. Dat gaat onder meer om hospitaalbedden, matrassen, onderzoekstafels, rolstoelen, medisch materiaal…”, vervolgt Patrick Haghedooren. “Dat versturen we dan per container naar de Filipijnen. Eenmaal ter plekke delen we de hulpgoederen persoonlijk uit zodat we zeker weten dat ze bij de juiste mensen terechtkomen.”

Naast Patrick bestaat Solidariteit Southern Leyte (Leyte is een eiland in de Filipijnen) uit Jozef Devriese, Jean-Philippe Carlé, Johans Melsens en broeder Willy. “We zijn een vereniging zonder winstoogmerk en doen dit dat ook allemaal op vrijwillige basis”, vervolgt Patrick. “Met het Jan Yperman Ziekenhuis hebben we een heel goeie samenwerking. Eerder doneerde het ziekenhuis al goederen die heel welkom zijn in de strijd tegen COVID-19 in de Filipijnen.”

Recente motor

De MUG-wagen van het merk Volvo heeft al enkele dienstjaren op de teller, maar werd op munt gezet om meteen operationeel te kunnen zijn in Plaridel. “Dat klopt, maar dankzij de financiële steun van de Roeselaarse firma Verstraete Hout NV van zaakvoerder Francis Verstraete konden we een andere recente motor in de wagen installeren, waardoor die weer zo goed als nieuw is en onmiddellijk kan ingezet worden in de Filipijnen. Het materiaal dat we krijgen van het Jan Yperman Ziekenhuis is altijd heel degelijk”, zegt Patrick Haghedoren.

De MUG-wagen werd overhandigd aan consul Ronny De Blaere. Via een container wordt de wagen op donderdag verscheept naar de Filipijnen. De reis kan tot zes weken duren. (TOGH)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.