Motard uit Aalbeke voorkomt ramp in Bellegem

Redactie KW

Giorgio Derycke is sinds zaterdag een held: in de Bellegemsestraat in het centrum van Bellegem waarschuwde hij automobilisten dat een tractor zijn aanhangwagen zou verliezen en redde daarmee mensenlevens. “Ik heb gewoon mijn plicht gedaan”, blijft de Aalbekenaar bescheiden.

Zaterdagvoormiddag schoot een aanhangwagen los van een tractor die in het centrum van Bellegem stond te wachten om door te rijden. Het gevaarte kwam zowat tachtig meter verder tot stilstand tegen de woning op de hoek van de Bellegemsestraat en de Dottenijsestraat, naast wijnhandel Amphora. Dat er geen slachtoffers vielen, is een mirakel. Met dank aan motorrijder Giorgio Derycke: hij zag dat de tractor in de problemen geraakte en riep naar fietsers en automobilisten dat ze aan de kant moesten gaan.

Giorgio woont in Aalbeke samen met Nathalie Dendauw die in de Lauwsestraat horecazaak De Melkerij uitbaat. Zo’n vier jaar geleden begon Giorgio zelfstandig met tuinaanleg en -onderhoud. “Toen de tractor door kon rijden, kruisten we elkaar“, vertelt hij. “Ik zag onmiddellijk dat er iets niet klopte doordat de aanhangwagen stond te dansen op zijn wielen. Toen ik de tractor kruiste, deed ik daarom teken naar de chauffeur om te stoppen.”

Rakelings

Giorgio besefte toen al dat de aanhanger achteruit zou rollen omdat die op een helling stond. “Een stuk hout of iets anders dat je achter de wielen kan leggen, ligt natuurlijk niet voor het rapen langs de openbare weg. Ik probeerde gewoon naar de autochauffeurs die achter de aanhanger stonden teken te doen dat ze zich uit de voeten moesten maken. Ik denk dat er zowat auto’s ook stonden te wachten. Het meisje met de fiets dat op de hoek stond was mijn grootste zorg. Ik schat dat ze slechts een viertal meter verder stond en dat ze het gevaar totaal niet zag.”

Giorgio Derycke (Foto WO)
Giorgio Derycke (Foto WO)

“Ik zag dat de aanhanger op zijn wielen danste en wist meteen dat er iets niet klopte”

De auto’s schoten toen van links naar rechts en parkeerden zich zo goed mogelijk aan de kant. Net naast de plaats waar de aanhanger zich uiteindelijk in de woning boorde, stond ook nog een auto geparkeerd. De aanhanger passeerde die slechts rakelings. Het enige wat ik toen nog kon doen was toekijken hoe de aanhanger zich in de gevel zou boren. Ik hoopte stellig dat er geen gewonden waren. Op nog geen vijf minuten tijd stonden wel 20 personen bij het huis, waardoor ik besloot mijn rit naar mijn klant verder te zetten.”

De Melkerij

Uit ervaring besefte Giorgio maar al te goed besef dat er wel wat schade aan de voorgevel en binnenin zou zijn. “In het café van mijn vriendin, De Melkerij, in Aalbeke reden ze al verschillende keren binnen en werd de voorgevel serieus beschadigd.” In oktober 2002 was er een brand in het café en tijdens de heropbouw kwam een wagen tegen de gevel terecht. In augustus 2003 reed er een vrachtwagen in de zaak en een tijd later kwam er opnieuw een wagen tot stilstand in de gevel. Vorig jaar in november ramde opnieuw een auto de voordeur.

Na het ongeval van zaterdag kreeg Giorgio uiteraard veel sms’jes en dankbetuigingen. Ook via sociale media werd hij bedankt voor zijn ingreep. “Dit doet wel deugd, maar toch is dat enkel een reflex geweest van mij. Het was gewoon mijn plicht om erger te proberen te voorkomen.” (EDB/GJZ/AXV)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.