Mondmaskers te koop voor 16 euro: “We verdienen hier niets aan”

Te koop in de Delhaize in Wevelgem: mondmaskers voor 16 euro per stuk. © CLL
Christophe Lefebvre
Christophe Lefebvre Medewerker KW

Het Wevelgemse filiaal van de supermarktketen Delhaize bevindt zich in het oog van de storm. Er worden mondmaskers worden aangeboden aan 16 euro per stuk. De reacties op Facebook waren niet mals, maar zaakvoerder Jan Deconinck sust. “We verdienen hier helemaal niets aan, dit is onze inkoopprijs.”

Quarantaines en evenementen die op grote schaal worden afgelast. Het coronavirus houdt onze provincie stevig in zijn greep en heel wat mensen zijn dan ook op zoek naar middeltjes om hen van de dreiging te vrijwaren.

Voor de handel zijn het dan weer gouden dagen. De vraag naar producten die het virus detecteren of bestrijden is nauwelijks bij te houden. Prijzen zitten in een stijgende lijn en daar lijkt nog niet meteen een einde aan te komen.

‘Uitmelkerij’

Een foto van een Facebookgebruiker in de groep ‘Je bent van Wevelgem als je ooit’, zorgde nagenoeg meteen voor een heuse polemiek. In supermarkt Delhaize, gelegen langs de Menenstraat, werden mondmaskers aangeboden aan de prijs van 16 euro per stuk. De reacties logen er niet om.

Schandalig, uitmelkerij, profiteren van de chaos en triestig: een selectie uit de bloemlezing die online terug te vinden is. Meteen werd geopperd dat de winkelketen munt wil slaan uit een wereldwijde pandemie, iets wat door klanten absoluut niet werd gesmaakt.

Inkoopprijs

“Helemaal niets, dat is wat we aan die mondmaskers verdienen”, oppert zaakvoerder Jan Deconinck. “Enkele dagen terug kreeg ik een telefoontje van een collega van mij. Men was van plan om, samen met een aantal supermarkten, een hoeveelheid mondmaskers aan te kopen en ze wilden weten of ik interesse had. Corona is wel degelijk een ernstig probleem dus leek het me een meerwaarde om ook dergelijke producten te kunnen aanbieden. We hebben ze in onze winkel gezet aan inkoopprijs + BTW. Ik denk er niet aan om winst te maken op de rug van een virus, maar ik kan er helaas ook weinig aan veranderen dat de leveranciers hun tarieven massaal optrekken. Je moet het uiteindelijk vergelijken met de verkoop van de vuilniszakken. Daar verdienen wij ook geen cent aan, maar het is een extra service die we aan onze klanten leveren. Het beeld dat men dus online van ons schetst, klopt helemaal niet.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier