“Momenteel verliezen we gelddoor hier gewoon te willen werken”

Vanessa Demeulemeester en Filip Dewaele in hun zaak: “Kwaad of verdrietig zijn heeft geen zin.”
Vanessa Demeulemeester en Filip Dewaele in hun zaak: “Kwaad of verdrietig zijn heeft geen zin.”
Redactie KW

Hoewel hun onderneming door de coronacrisis op de helling staat, laten Filip Dewaele (49) en Vanessa Demeulemeester (46) van amba-amba in Desselgem de moed niet zakken. “Als plaats van ontmoeting met onze bar, coworkingplace, vergaderzaal en yogalessen zitten wij compleet vast”, vertelt het koppel, dat een financieel zwaard van Damocles boven het hoofd heeft hangen. Klanten zijn daarom inzamelacties begonnen.

Amba-amba is een centrum voor groei en veerkracht in Desselgem, al dekt zelfs die term de lading niet. Filip en Vanessa organiseren (kinder)yogalessen, verhuren zalen voor feesten en rouwmaaltijden, geven opleidingen en lezingen, hebben een gevoelenswinkel en een online webshop, en maken coworking mogelijk. Of beter: dat deden ze, want door de coronamaatregelen is zo goed als alles verboden. “Enkel onze winkel is open en onze activiteiten voor -12-jarigen mogen doorgaan. Als plek voor mensen om samen te komen, lijden we enorm onder de crisis. Al bijna een jaar zitten we in een nachtmerrie.”

Te koop

Een kleine twee maanden geleden slaakte het koppel een noodkreet. “We vernamen toen net dat de bank onze lening uit de koelkast heeft gehaald. Na negen maanden pauze moeten we binnenkort weer betalen. Op 1 april moet er een kapitaalaflossing gedaan worden, maar dat is gewoon onmogelijk voor ons”, zegt Filip. “Als we dat bedrag op tafel moeten leggen, mogen we binnen de kortste keren het bordje ‘te koop’ bovenhalen”, vult Vanessa aan. Het koppel nam enkele maanden voor de eerste lockdown zijn intrek in een ruimer pand naast hun huis, waar amba-amba vroeger een onderkomen vond.

Om de broodnodige centen binnen te halen, begonnen hun klanten spontaan acties op te zetten. Met vijf acties van de verkoop van linoprints tot koekjes kreeg het koppel al bijna 4.000 euro. “Hartverwarmend is dat. Al moeten we eerlijk zijn: als de crisis nog maanden aansleept, zijn we daar ook niet mee gered. Het is een soort couveuse om amba-amba warm te houden en we zullen zien of we verder kunnen”, zegt Filip. “Hoewel we allebei soms moeilijke momenten hebben, willen we ons focussen op de uitweg. Het heeft geen zin om kwaad of verdrietig te zijn, want dat brengt ons niet verder.”

Levenswerk

Ondanks het feit dat amba-amba op geen enkele premie of subsidie aanspraak maakt, blijft het koppel positief. “Als we ten onder gaan, mag het enkel door de omstandigheden zijn. Aan ons zal het niet liggen. Dit is ons levenswerk, dat we niet zomaar kapot laten maken. Al mogen we niet te hard nadenken. Momenteel verliezen we geld om hier te mogen werken. Dat doet pijn, ja. We zouden de hele site kunnen verkopen, onze investeringen terugverdienen en verhuizen naar een gezellig huis op een stille plek. Maar dat willen we niet. We willen verder bouwen aan dit levenswerk.”

Dat doen Filip en Vanessa letterlijk. Ze maken hun infrastructuur klaar voor het post-coronatijdperk. “Boven zijn we de coworkingplaces aan het inrichten, zodat mensen hier terechtkunnen om te werken. Volgende week komen we de theatergordijnen voor onze zaal afwerken. Op die manier kunnen we makkelijker lezingen en optredens laten doorgaan. We focussen op de toekomst.”

www.amba-amba.be.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.