Moeder Peerdevisscher uit Koksijde klaar voor eerste bal

Blauw en geel: de kleuren van de zee en het strand, maar ook van Moeder Peerdevisscher. Drie jaar na de oprichting pakt de Koksijdse studentenclub uit met een eerste galabal in cc Casino Koksijde. Niet alleen jongeren, maar ook oud-leden van de vroegere lokale studentenclub Moeder Rolmops en de Oostduinkerkse garnaalvissers te paard zijn uitgenodigd.

Andere studentenclubs poseren wel eens voor chique wagens, bij Moeder Peerdevisscher doen ze dat ‘next level’: voor een Seaking. © gf

“Het idee voor de studentenclub ontstond vier jaar geleden al. Wij gingen toen verderstuderen, maar wilden wel nog contact houden met onze schoolmakkers aan de kust”, zeggen Thomas Zwanepoel (22) en Joram Vanden Bulcke (21), die samen met een handvol anderen aan de wieg stond van Moeder Peerdevisscher.

“Een jaar later was de vzw een feit. We wilden immers niet gewoon om de twee weken afspreken om te pintelieren, maar ook zelf evenementen organiseren om zo het uitgaansleven hier wat op te krikken. Met de opbrengst van onze eerste beursfuif kochten we onze linten en sindsdien zitten de activiteiten net als het ledenaantal in de lift.”

Gele jekkers

Zo telt de studentenclub ondertussen een 20-tal actieve leden. Anders dan de andere clubs dragen zij geen traditionele witte kielen: je kan hen herkennen aan de gele oliejekkers.

“De kust is wat ons bindt en die troef spelen we dikwijls uit bij onze evenementen. Zo starten onze dopen altijd met een dropping op het strand, we houden cantussen in de duinen en we gingen zelfs al mee garnalen kruien met onze peter, Xavier Vanbillemont”, vertelt Thomas terwijl hij naar de toog wijst van het café waar we hebben afgesproken. Xavier is een van de 16 Oostduinkerkse peerdevisschers en tevens de uitbater van ‘De Zoeten Inval’, de stamkroeg van de studenten. “Een beachparty hielden we ook al, ja. Die vond echter niet plaats op het strand, maar hier binnen, op een laagje van tien centimeter zand”, lacht Joram.

Receptie

Ondertussen zijn de studenten goed gekend bij hun leeftijdsgenoten, maar nu willen ze zich ook bij de oudere generatie laten gelden.

“Nadat we de voorbije twee jaren telkens een après-skiparty hielden, was de tijd nu rijp voor een klassevol galabal. Bij onze beursfuif schonken we 1.000 euro van de opbrengst aan ‘Kom op tegen Kanker’. Algemeen directeur Marc Michils vertelde ons dat hij in de jaren zeventig in de plaatselijke studentenclub Moeder Rolmops zat, samen met lokale politici als Marc Vanden Bussche en Dirk Dawyndt. Zo ontstond het idee om het bal zaterdag om 21.30 uur al te openen met een receptie voor de sponsors, het schepencollege en die oud-leden. En ook de echte peerdevisschers zijn uitgenodigd”, klinkt het.

“Het bal zelf barst los om 22.30 uur. En voor de duidelijkheid: in onze club zitten alleen mannen, maar op het bal zijn zeker ook vrouwen welkom!”

Promovideo

Speciale vermelding nog voor het knappe promofilmpje op de Facebookpagina van het ‘Bal der Peerdevisschers’.

“Andere studentenclubs poseren wel eens voor chique wagens op hun affiches, maar wij wilden de lat wat hoger leggen en uiteraard weer die link met de kust leggen. Daarom trokken we afgelopen zomer naar de luchtmachtbasis van Koksijde, waar ze een Seaking uitstalden voor ons. Videotalent Jari Delaey nam zijn camera mee en maakte die stoere promoclip.” Ut vivat, crescat et floreat!

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.