Mobiliteitsmaatregelen bij aanleg speelbos in Moorslede

Redactie KW

Het gemeentebestuur stelde het voorontwerp voor het toekomstige speelbos nabij het jeugdcentrum de 4Link voor. Daarin wordt ook rekening gehouden met de mobiliteit rond de site. De volgende stap is het binnenhalen van de nodige vergunningen, zodat het speelbos snel gerealiseerd kan worden.

Een viertal jaar geleden ondernam het gemeentebestuur eerste concrete acties voor de ontwikkeling van een speelbos nabij het jeugdcentrum de 4Link. “Na meerdere contacten waren de eigenaars uiteindelijk akkoord om de grond te verkopen op voorwaarde dat de gemeente hen in ruil een gelijkwaardig stuk akkergrond kon bezorgen. De zoektocht eindigde bij een stuk grond dat eigendom was van het OCMW van Kortrijk”, aldus schepen Ward Gillis (Pro). Na verschillende gesprekken met het Kortrijkse OCMW kon de gemeente Moorslede uiteindelijk de aankoop realiseren.

In het najaar van 2017 werd het studiebureau Demey uit Roeselare aangesteld om het project rond het speelbos te sturen. “We kijken niet enkel naar de opportuniteit om een speelbos aan te leggen vlakbij de jeugdlokalen, maar we willen met dit project ook de ganse site veiliger maken”, aldus schepen Gillis. Tijdens een infovergadering dinsdagavond in het jeugdcentrum werden die verschillende ingrepen voorgesteld aan de jeugdverenigingen, de harmonie, de vissers, het Rode Kruis en de omwonenden.

nieuwe Parking

Het voorontwerp bevat enkele grote wijzigingen in vergelijking met de huidige situatie. “Langs de Molenstraat zou er een parking voor zesentwintig wagens komen. Dit vlak voor het speelbos. De Molenstraat wordt verbreed en het stukje waar nu vaak auto’s geparkeerd staan, wordt een voetpad”, legt Bart Duyvejonck van het studiebureau uit. Enkele van de huidige parkeerplaatsen voor het jeugdcentrum zouden verdwijnen. “Die zesentwintig parkeerplaatsen voor het speelbos bieden genoeg plaats voor de gebruikers van het jeugdcentrum.” Momenteel rijdt er nog steeds heel wat verkeer via het wegje naast het jeugdcentrum richting de sporthal. “Het is de bedoeling dat er daar een knip komt. Dit verhoogt de veiligheid voor de sportende kinderen. Leden van de harmonie en het Rode Kruis kunnen wel nog door. Hier zouden we werken met een slagboomsysteem”, aldus Duyvejonck.

uitwijkstroken

Voor de vissers wordt er een andere oplossing voorziet. In het voorontwerp werd er langs de andere kant van het speelbos een nieuwe weg opgenomen. De weg is redelijk smal, maar door uitwijkstroken te voorzien kunnen twee auto’s elkaar toch kruisen. “We vonden het vooral belangrijk om de plannen eerst voor te leggen aan de verschillende betrokkenen. Een volgende stap is het verkrijgen van de nodige vergunningen zodat het project hopelijk snel gerealiseerd kan worden”, aldus schepen Ward Gillis (Pro).

(BF)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.