“Miss België was heel blij met haar handgemaakte hoed”: Charlotte Catrysse uit Diksmuide creëert pareltje voor Kenza Ameloot op Waregem Koerse

Charlotte in haar atelier met een hoed die ze maakte naar een schilderij van Dennis de Gloire, die schildert naar de werken van Pollock. © ACK
Annie Callewaert
Annie Callewaert Medewerker KW

Waregem Koerse is elk jaar ook een hoogdag voor hoeden. Modiste Charlotte Catrysse (42), gehuwd met Dirk Vansevenant en zaakvoerder van CHArelePEAU, heeft sinds 2011 haar zaak in Diksmuide. Sinds vorig jaar is ze ook jurylid voor de hoedenwedstrijd die tijdens het paardenevent georganiseerd wordt.

“Ik heb twee jaar les gevolgd en maak sinds 2011 hoeden naar ieders keuze en beurs, volledig handgemaakt en aangepast aan de outfit en persoonllijkheid van de klant. Ik werk met kwaliteitsstoffen in de kleur die past bij de outfit. Hoewel ik meer bekend ben voor dameshoeden maak ik met plezier ook herenhoeden met net dat beetje meer”, lacht Charlotte. “Sinds 2010 heb ik elk jaar Waregem Koerse bezocht, het eerste jaar maakte ik een hoed in de vorm van een paard, ik weet nog dat het event toen in de gietende regen doorging. Vorig jaar en ook dit jaar werd ik gevraagd om in de jury te zetelen. Elk jurylid, er zijn er 9, heeft zijn eigen specialiteit en specifieke achtergrond. Ook Miss België maakt deel uit van de jury. Tijdens mijn opleiding leerde ik modiste Christine Vandenbulcke kennen. Toen zij met pensioen ging, kwam er een plaats vrij. Ik stelde mij voor en solliciteerde voor de plaats en werd meteen aanvaard, voor mij een hele eer! Ik ben heel dankbaar en apprecieer het enorm dat ik een deeltje van dit heel goed georganiseerd evenement mag zijn.”

Originele hoeden

“De hoeden worden gekeurd naar de présence, het samengaan met de outfit en het is heel belangrijk dat ze handgemaakt zijn. Voor mij is het een hoogdag in de verhuurcollectie die ik aanbied. Vaak wordt er super lastminute nog beslist om een hoed te dragen, terwijl er ook mensen zijn die al maanden vooraf beslissen welke outfit en hoed ze willen dragen. Het Waregem Koerse platform nodigt ook ieder jaar de kandidaat-missen uit. Zij zijn allen gekleed in de kleuren van de Belgische vlag en moeten zelf hun hoed maken, we zien daar soms heel originele modellen.”

“Ik hoop dat we in volgende edities ook heren kunnen overtuigen een hoed te dragen”

Miss België Kenza Ameloot heeft het op die dag heel druk, ze moet onder meer verschillende actes de présence geven en ook jureren. Dit jaar droeg Miss België een hoed gemaakt door Charlotte. Ook Justine De Jonckheere draagt al verschillende jaren ambachtelijk gemaakte hoeden van Charlotte.

Miss België Kenza Ameloot op Waregem Koerse.
Miss België Kenza Ameloot op Waregem Koerse. © Belga

“Ik leerde veel mensen kennen op Waregem Koerse en had met mijn hoeden heel wat bijval. Waregem Koerse is ook een ontmoetingsplaats waar men contacten kan leggen, netwerken, met mensen kan praten, het is een gezellig evenement. De interactie met Miss België verliep heel vlot en gemoedelijk, het is een heel lieve, sympathieke en geïnteresseerde dame. Voor haar is het een drukke werkdag, maar ze blijft het doen met de glimlach. Backstage is er interactie met elkaar, we praten en delen ervaring, het is een uiterst verrijkende en verruimende ervaring. De genodigden doen ook hun best om er piekfijn uit te zien, mooi gekleed, met hoed en zo zorgen zij voor extra cachet. Wanneer je over de menigte kijkt, zie je een kleurrijk schilderij als was Ensor hier aan het werk geweest, mooi! De ontvangst, de paarden, de mooie mensen en fantastische kledij, je waant je in een sprookje. Voor de wedstrijd kan men niet inschrijven, je moet opdagen met een speciale hoed en door de hoedenspotters worden opgemerkt. De gelukkigen worden uitgenodigd naar de tent van Willy Naessens waar je meer kan vertellen over je hoed en het idee erachter om daarna aan het defilé deel te nemen waar de jury de mooiste, origineelste hoed kiest.”

Kleurenpalet bepalen

De hoed van Miss België is ook een speciaal voor dit evenement handgemaakt exemplaar. “Aan de hand van de outfit die Kenza Ameloot die dag zou dragen en in samenspraak met Darline Devos (organisatrice Miss België, red.) ben ik gestart met het kleurenpalet te bepalen. De kleuren van de outfit overbrengen in de kleuren van de hoed, dat doe ik zelf volledig met de hand. Ik kleur de stoffen zodat ze precies passen bij de rest van de outfit. Dan start het modelleren van de hoed. Miss België was heel tevreden met haar hoed die zo perfect bij haar past. Wel hoop ik dat we in volgende edities ook heren kunnen overtuigen een hoed te dragen.”

Bij CHArlePEAU kan je terecht voor het op maat maken van hoeden, het huren van hoeden en stijladvies. Adres: Grote Markt 39 in Diksmuide. Meer info: www.charlepeau.be.