Mishandeld katje Sprotje geadopteerd door mama van dierenarts

Sprotje kort na de zware mishandelingen. © TVK
Axel Vandenheede

Valérie Huvaere en Joshua Dutré hebben de vzw Sprotjesfonds opgericht, naar het fel mishandelde katje Sprotje dat ze erbovenop hielpen. “We willen andere vzw’s met een hart voor dieren en een tekort aan middelen steunen”, stellen ze. Het katje vond ondertussen een nieuwe thuis, bij de moeder van Joshua, in Oost-Vlaanderen.

Kortrijk heeft er een diervriendelijke vzw bij: Joshua Dutré en Valérie Huvaere van dierenartsen Overleie hebben het Sprotjesfonds opgericht. Beiden kregen begin juni het zwaarverbrande katje Sprotje binnen en spaarden kosten noch moeite om het zwarte kitten er weer bovenop te krijgen. Met succes. Om de grote kosten te dekken – Sprotje moest bijvoorbeeld verschillende keren worden geopereerd – zetten ze toen een crowdfunding op poten. Dierenliefhebbers uit heel België, maar ook uit andere landen stortten geld en uiteindelijk bracht de inzamelactie zowat 15.000 euro op.

Katimoe

Een groot deel van dat geld schonken de dierenartsen weg aan andere vzw’s die met dierengeluk bezig zijn. Zoals Katimoe uit Menen of dierenasiel De Leiestreek uit Zwevegem. “Met het Sprotjesfonds willen we helpen om de kosten van mishandelde dieren te dragen en ook vzw’s met een hart voor dieren en een tekort aan centen steunen“, aldus Valérie en Joshua. “We zullen op tijd bekendmaken hoe we dat willen aanpakken.”

Dierenarts Joshua Dutré met Sprot op de schoot.
Dierenarts Joshua Dutré met Sprot op de schoot.© GF

Intussen is Sprotje niet langer in de dierenartsenpraktijk. Sinds maandag heeft ze een nieuwe thuis. Christelle Van Wettere uit het Oost-Vlaamse Buggenhout heeft de kat geadopteerd. Zij is niemand minder dan de moeder van Joshua. “We konden het niet over ons hart krijgen om ze aan onbekenden toe te vertrouwen, dus hebben we iemand gezocht in onze familiekringen. Zo kunnen we onze Sprot nog jaren lang heel goed opvolgen. We zijn alvast superblij dat ze eindelijk een thuis heeft. Al zijn we ook wel supertriest dat we haar niet meer iedere ochtend in de praktijk zullen mogen begroeten.”

16.000 euro boete

Sprotje werd internationaal nieuws toen bleek dat de Roemeen A.P. haar eerst als voetbal had gebruikt en daarna in een oven van 200 graden had gestopt. Daarna werd het katje gedumpt. Een alerte voorbijganger merkte het halfdode diertje op en bracht het naar dierenartsen Overleie. Kort daarna vond de politie de dader, tegen wie een klacht van dierenmishandeling werd ingediend door stad Kortrijk, de dierenartsen en Gaia. De Roemeen riskeert een celstraf van zes maanden en een boete van 16.000 euro. (AXV)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.