MIROM zorgt tijdens koude dagen voor extra warmte

De koude temperaturen hebben geen invloed op de werking van het Warmtenet in Roeselare.© foto SB
De koude temperaturen hebben geen invloed op de werking van het Warmtenet in Roeselare.© foto SB
Redactie KW

De klanten van het warmtenet van Roeselare kunnen op beide oren slapen. Hun verwarming kan de koude temperaturen aan. Met het warmtenet stuurt MIROM Roeselare warm water door ondergrondse buizen naar bedrijven, organisaties, appartementen en huizen in heel Roeselare.

Het is de hele week bibberen geweest, met dagen na elkaar temperaturen onder de 0. Op sommige plaatsen is het stoken om het huis of bedrijf enigszins aangenaam te houden. MIROM Roeselare stuurt daarom via hun warmtenet warm water door ondergrondse buizen naar heel Roeselare, tot zo’n 4 kilometer ver. Om even een vergelijking te maken: dat is goed voor elke zes uur een olympisch zwembad gevuld met warm water.

Het water wordt in de installatie opgewarmd met de restwarmte van de verbrandingsinstallatie, dus met energie die vrijkomt bij het verbranden van huisvuil. “We stellen vast dat er ongeveer een derde meer vermogen door geleverd wordt”, aldus Jelle Rabaut, diensthoofd van het warmtenet bij MIROM Roeselare. “Deze week hebben we ook gedurende drie dagen extra warmte geleverd aan de serres hier naast ons, tijdens de dalmomenten dat er elders minder warmte nodig was. Op die manier hebben we gedurende drie dagen 100% warmterecuperatie genoteerd. Niks ging verloren.”

De maximumcapaciteit van het warmtenet is nog niet bereikt. “Binnenkort wordt de firma Prosafco aangesloten en later dit jaar mogelijk ook nog de dakserres van Agrotopia”, aldus Jelle. “We zitten momenteel aan zo’n 400 klanten. Daar zitten 341 huishoudens bij en een 50-tal andere klanten.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.