Minister erkent Komerenhoek in Geluwe als natuurreservaat

Stefaan Parrein. © foto MVW
Redactie KW

De Geluwebeek is officieel erkend als natuurgebied. Hierdoor ontvangt Natuurpunt jaarlijks subsidies want het zal instaan voor het dagelijks beheer en onderhoud. Stefaan Parreyn van Natuurpunt is bijzonder opgetogen.

Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) werkte sinds de eedaflegging in minder dan drie maanden tijd alle nog hangende natuurerkenningsdossiers weg. Maar liefst 682,5 hectare extra natuur komt zo onder effectief natuurbeheer. Waaronder ook de Geluwebeek in Geluwe. “Er moet ook een toegankelijkheidsplan opgemaakt worden, zodat bezoekers maximaal kunnen genieten van de natuur die in Geluwe floreert zonder de draagkracht van het gebied aan te tasten”, aldus de minister.

De plaatselijke afdeling van N-VA maakte het nieuws bekend. “Door de erkenning komt Natuurpunt jaarlijks in aanmerking voor middelen om de natuurkwaliteit van de Geluwebeek verder te verhogen”, aldus voorzitter Virginie Mahieu. “Dit is een win-winsituatie voor mens én natuur in onze gemeente.”

Een jarenlange strijd

Het natuurreservaat bevindt zich op de Komerenhoek in Geluwe, achter het warenhuis Colruyt en langs de Geluwebeek. “In 2014 diende ik samen met Tim Struyve van Natuurpunt nationaal de aanvraag tot erkenning in”, zegt Stefaan Parreyn. “Na een jarenlange strijd is het gelukt. Ik stond er vaak alleen voor. Tegen elke vorm van kortzichtigheid in. Aan de enkelen die nog geloofden in mij, mijn oprechte dank voor de steun. Ik bleef geloven in anders denken, in verandering van mentaliteit. Waar plaats moet zijn voor alles. Niet alleen voor ongebreideld winstbejag.”

Stefaan is door het dolle heen. “Ik klop misschien mezelf op de borst maar met reden. Met alles wat ik heb moeten meemaken om zo ver te geraken, mag ik trots zijn op mezelf. Iets wat iedereen hier voor onmogelijk hield, heb ik gedaan. Dit draag ik op aan wijlen Dirk Beukenhoudt. Hij geloofde er ook in. Helaas heeft Dirk ons veel te vroeg verlaten.”

Stadsrandbos

Nu de erkenning er officieel is, volgen nog diverse stappen. “Wat we nu eerst gaan doen, is ervoor zorgen dat we de wettelijk toegestane doorgang van het OCMW krijgen”, zegt Stefaan die in de dorpskom van Kruiseke woont. “Via het stadsbestuur gaan we klacht indienen voor vastgestelde inbreuken in het gebied, onder meer voor het omploegen van een weide. Vervolgens gaan we het OCMW terug aanschrijven om de parkgronden te verwerven. Als het stadsbestuur niet ingrijpt tegen de vastgestelde inbreuken, dan zullen we ons genoodzaakt zien om dit via de rechtbank te doen.”

“Maar we hebben er goede hoop in dat dit nu allemaal in orde zal komen. Het stadsbestuur is begaan met de natuur en de biodiversiteit en het is ook krampachtig op zoek naar gronden om een stadsrandbos aan te leggen.” (EDB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier