Militair kamp Lombardsijde houdt opendeurdag met tal van demonstraties

De militairen kijken ernaar uit om de burgers te ontvangen. © IV
Peter Germonprez
Peter Germonprez Medewerker KW

Op zaterdag 9 maart zet het militair kamp Kwartier van Lombardsijde zijn poorten open voor het publiek, met als doel rekrutering en het tonen van de diversiteit aan activiteiten die hier plaatsvinden. Luitenant-kolonel Erik Verstraelen, kwartiercommandant van Kamp Lombardsijde, geeft ons een inkijk in wat bezoekers kunnen verwachten. “Het is een groot plezier om de burger te ontvangen in onze uniek gelegen kazerne, het kwartierkamp Lombardsijde in Nieuwpoort”, aldus de luitenant-kolonel. “Samen met alle eenheden van de kazerne willen we op deze dag onze deuren openen en laten zien wie hier werkt en wat we hier allemaal doen.”

Erik Verstraelen benadrukt de aankomende veranderingen en uitbreidingen van de kazerne. “In de komende jaren verwachten we tal van nieuwe voertuigen en wapensystemen, wat natuurlijk gepaard gaat met de bouw van nieuwe infrastructuur. Daardoor ontstaan ook vele vacatures voor diverse beroepen, zowel voor militairen als burgers. Onze kazerne heeft dus een erg mooie toekomst met veel werkgelegenheid en wordt voort verankerd in deze regio.”

De kwartiercommandant wijst er voorts op dat de buurtbewoners in de komende jaren een toename van activiteiten in de kazerne zullen opmerken. “Met deze opendeurdag willen we iedereen informeren over onze bezigheden. Nadat het parcours van de Vierdaagse van de IJzer vorige zomer door onze kazerne liep, zwaaien we dus nu opnieuw met veel plezier onze poorten open.”

Demonstraties

Het programma biedt een breed scala aan activiteiten en demonstraties, van schietstanden tot dynamische demo’s. Adjudant-majoor Mario Six legt uit wat er te verwachten valt. “We hebben onder andere statische demonstraties van infanterie en een voorstelling van de waarnemingsmiddelen van het Bataljon Artillerie. Daarnaast zijn er stands van diverse eenheden te bezoeken, waaronder het 23 Medisch Bataljon en de Civil-Military Engagement group.”

Bovendien zal het War Heritage Institute aanwezig zijn om een glimp te geven van ons militair erfgoed. “Ze presenteren onder meer een Leopard 1A1, Gepard, CVRT Striker en enkele M113’s”, voegt Mario Six nog toe. Voor de liefhebbers van actie zijn er ook diverse demonstraties gepland, zoals een demo gevechtssport en een dynamische demo van de militaire capaciteiten. “En vergeet de Death Ride niet, een spannende attractie die je niet mag missen!”, besluit hij.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier