Mieke Seurinck maakt carrièreswitch op haar veertigste: van vroedvrouw naar apotheekassistent

Mieke Seurinck maakt een carrièreswitch en wordt vanaf nu apotheekassistent.©Frank Meurisse Frank Meurisse
Mieke Seurinck maakt een carrièreswitch en wordt vanaf nu apotheekassistent.©Frank Meurisse Frank Meurisse
Redactie KW

Mieke Seurinck studeert begin juli af als apotheekassistent. Na een carrière als vroedvrouw vond ze de tijd rijp voor iets nieuws en koos ze ervoor om dit jaar opnieuw achter de schoolbanken te kruipen. Intussen deed ze haar stage en keert ze deze zomer al terug naar Apotheek De Bosmolens voor een eerste werkervaring als assistente.

30 juni wordt een spannende dag voor Mieke Seurinck (40) uit de Klijtstraat. Op die dag verdedigt ze haar eindwerk na haar opleiding tot apotheekassistent. De kers op de taart van een jaar hard werken. Na een carrière van 17 jaar als vroedvrouw bij Kind en Gezin besloot Mieke dat ze haar professioneel leven een andere wending wou geven en dus koos ze voor een compleet andere opleiding.

“Ik voelde na 17 jaar Kind en Gezin dat ik echt nood had om eens iets helemaal anders te gaan doen. Dus nadat ik mijn ontslag gaf, besloot ik als zelfstandig vroedvrouw aan de slag te gaan. Al snel bleek dat die stap een foute keuze was. Ik voelde de passie voor het vak niet meer en ik kon mij moeilijk aanpassen. Als zelfstandig vroedvrouw ben je het aanspreekpunt voor de vele vragen die jonge ouders hebben en dat vraagt echt veel. Mensen contacteren je vaak ’s nachts en op heel veel manieren en dat had ik echt serieus onderschat. Na zes maanden heb ik dan ook beslist om dat niet langer te doen. Dus toen moest ik weer op zoek naar iets nieuw.”

Was je keuze voor apotheekassistent dan snel gemaakt?

“Tijdens de lockdown stak ik een handje toe bij familie die een apotheek heeft. Ik had daar meteen een goed gevoel bij, het werk lag mij. Ik vond het plezant om daar te kunnen helpen. Ik kom eigenlijk uit een nest van apothekers. Mijn grootouders waren de eigenaars van Apotheek Seurinck in Ingelmunster en ook mijn beide nonkels zijn apotheker. Toen ik na mijn humaniora een keuze moest maken, heb ik ook met dat apothekersidee gespeeld, maar de studies waren te zwaar voor mij, dus heb ik voor vroedkunde gekozen. Daar heb ik absoluut geen spijt van, maar nu het tijd was voor een nieuwe uitdaging kwam dat apotheekverhaal opnieuw op de proppen. Bij Syntra in Roeselare kan je een opleiding als apotheekassistent volgen en dat sprak mij meteen aan. De keuze was snel gemaakt en intussen zit mijn schooljaar er bijna op. Ik was een jaar voltijds student en dat beviel mij eigenlijk wel. Ik had een aantal lessen op afstand, maar we moesten ook wel vaak ter plaatse gaan voor bepaalde lessen.”

Je volgde een jaar les als voltijds student, ik kan mij voorstellen dat dat even wennen is, weer les volgen en examens voorbereiden en afleggen?

“Toch wel, ja! Syntra werkt in een systeem van modules, dus ik heb eigenlijk het hele jaar door wel af en toe een examen gehad. Dat was toch best zwaar. Ik was helemaal niet meer gewoon om te studeren en ik had de opleiding best een beetje onderschat. Ik had gedacht dat ik met de vingers in de neus dit jaar zou beëindigen, maar ik heb er toch veel moeten voor werken en studeren. De wetenschappen en zo zijn zeker niet te onderschatten, het is zware leerstof in een theoretisch-technische opleiding. Dat doen in combinatie met een gezin met drie kinderen is niet eenvoudig, maar het is uiteindelijk wel gelukt. Intussen ben ik er bijna, al wordt die eindwerkverdediging best nog een stressvol momentje, maar het einde is nu natuurlijk echt in zicht.”

De opleiding op zich is één iets, maar je moest ook stage doen?

“In de opleiding is 300 uren stage voorzien. Ik kon terecht bij Apotheek De Bosmolens in de Meensesteenweg, bij apotheker Virginie Derumeaux. Voor mij was dat een enorm leerrijke ervaring. De apotheek is voorzien van de nieuwste technologieën en heeft een binnen- en buitenrobot. Ik mocht echt veel zelf doen en had een heel gevarieerde stage, waar ik erg dankbaar voor ben. Dat ging van bestellingen uitpakken en in de winkel zetten tot zelf medicatie bereiden en de klanten bedienen. Het was heel fijn werken binnen dit fantastische team.”

“Ik heb veel geleerd en vond het sociaal contact met de klanten echt super. Ik ben iemand die dat nodig heeft. Daarbij kan je de mensen ook echt helpen en een verschil maken. Zo merkte ik tijdens mijn stage dat ik echt wel de goede keuze gemaakt heb, wat toch een opluchting was.”

We zien je deze zomer opnieuw in Apotheek De Bosmolens?

“Klopt! Ik kan op 18 juli meteen aan de slag om een collega te vervangen die met zwangerschapsverlof gaat, dus ik kan er nog even blijven. Eens die vervanging erop zit, zie ik wel wat de toekomst brengt. Ik maak mij daar nu absoluut nog niet druk in, er komt sowieso wel weer iets op mijn pad. Ik ben heel blij dat ik een beetje in de voetsporen van mijn grootouders kan treden. Mochten ze nog geleefd hebben, dan weet ik zeker dat ze dat plezant zouden gevonden hebben en dat ze trots zouden zijn.”

(MV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier