Middenschool Brugge-Centrum geeft racisme de rode kaart

De Club Brugge Foundation, die de sociale werking van blauw-zwart vorm geeft, werkte een lessenpakket uit rond racisme onder de noemer ‘Geef racisme de rode kaart’. Met het project bereiken ze nu al meer dan achthonderd leerlingen in tien verschillende scholen. Middenschool Brugge Centrum is de eerste school in eigen stad die op de kar springt.

De Club Brugge Foundation werkte een lessenpakket uit rond racisme. © Davy Coghe

Club Brugge heeft als team een erg diverse samenstelling en die diversiteit wil de club ook duidelijk uitspelen als een grote troef, niet alleen in clubverband maar naar de hele samenleving toe. Racisme is dus uit ben boze blij blauw-zwart.

“Binnen de multiculturele samenstelling van onze spelerskern, met meer dan 12 nationaliteiten, is onze Ivoriaanse verdediger een rots in de branding, zorgt onze kapitein voor de nodige dosis Hollandse branie en geef onze Senegalese winger de perfecte voorzet naar onze Tsjechische spits”, zegt Peter Gheysen van Club Brugge Foundation.

Eindtermen

“Samen vormen ze één team en streven ze samen één doel na. Club Brugge wil zijn kracht en impact op de samenleving inzetten en doet dit samen met de scholen aan de hand van het foundationproject Geef Racisme De Rode Kaart.”

Club Brugge heeft dus samen met andere Europese topclubs zoals Chelsea, Werder Bremen, Glasgow Rangers en Benfica Lissabon en leerkrachten een kant-en-klaar lespakket ontwikkeld van zes lessen rond antiracisme en antidiscriminatie.

“Deze lessen sluiten naadloos aan bij de eindtermen rond burgerschapseducatie en competenties rond samenleven”, weet Peter Gheysen van Club Brugge Foundation. “Het pakket bestaat uit een praktische lerarenhandleiding en uit een handboek voor de leerlingen zelf.”

Workshop in stadion

De lessen vinden dus plaats op school en worden aan de hand van de lerarenhandleiding gegeven door de schoolleerkrachten zelf. “Op 12 oktober hebben we in het Jan Breydelstation een druk bijgewoonde workshop gegeven over het lessenpakket; zodat de geïnteresseerde leerkrachten er al mee konden kennismaken. En nu kunnen ze er dus allemaal mee aan de slag.”

Al tien verschillende scholen in ons land werken mee aan het initiatief. “We zijn heel tevreden dat ook de Middenschool Brugge-Centrum in het hartje van ons eigenste Brugge, waar het pakket nu gegeven wordt in het tweede middelbaar, met dit pakket werkt.”

Tevreden schooldirecteur

In het lespakket wordt stilgestaan bij de definitie van racisme, de verschillende huidskleuren, religies en culturen en de manieren waarop racisme en discriminatie in de samenleving aanwezig zijn.

Ook schooldirecteur Rob Jonckheere is opgetogen met het pakket en deze samenwerking. “Als school voeren wij diversiteit hoog in het vaandel dus dit aanbod van Club Brugge kunnen wij zeker waarderen”, zegt de schooldirecteur. “En het is ook heel mooie meegenomen dat dit project bijdraagt aan het realiseren van de eindtermen.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.