Middagdutje voor peuters in nieuw slaapklasje van Klavertje 3

Het nieuwe slaapklasje.© GF
Het nieuwe slaapklasje.© GF
Redactie KW

De Vrije Basisschool Klavertje 3 in Vleteren heeft sinds kort een slaapklasje, waar peutertjes een dutje kunnen doen. Vanaf 1 september start de school ook met een eigen kinderopvang ‘t Klavertje. “Juf Melanie gaat een nieuwe uitdaging aan en zal er 8 kindjes van 0 maanden tot 3 jaar opvangen”, zegt directrice Joke Dejonghe.

Peutertjes die nog nood hadden aan slaap werden vroeger door de ouders of grootouders ‘s middags opgepikt om thuis te slapen, maar dat is in VBS Klavertje 3 in Vleteren niet meer nodig door het slaapklasje.

“Voor heel wat gezinnen is dat moeilijk te organiseren aangezien vaak beide ouders en/of grootouders nog aan het werk zijn. We merken wel dat een volle schoolweek of zelfs een volle schooldag voor sommige peuters nog wat te lastig is. Door hen even kort na de middag de mogelijkheid te geven een dutje te doen, hebben ze weer voldoende energie om daarna bij de klasgroep aan te sluiten, daarom werd een slaapklasje ingericht”, zegt directrice Joke Dejonghe.

“De klas van het peuter en eerste kleuter bestaat uit een hele grote ruimte die kan ingedeeld worden in twee aparte lokalen door middel van een schuifdeur. Kort na de middag slapen aan de ene kant de peuters die er nood aan hebben onder het toeziend oog van de kinderverzorgster terwijl aan de andere kant de kinderen spelen onder begeleiding van de klasjuf.”

Na de paasvakantie stapten vijf peutertjes in. “We merken dat een drietal peutertjes nood hebben aan wat extra slaap. Voor hen is het een gewoonte om na de middag eerst even een dutje te doen. We kijken eerst welke instappertjes nood hebben aan een dutje. Dit bespreken we samen met de ouders. Indien niet alle vijf bedjes gebruikt zijn, kijken we of er eventueel andere peutertjes toch nog nood hebben aan een dutje. Zij kunnen dan ook gebruik maken van het slaapklasje”, aldus directrice Dejonghe.

Kinderopvang ‘t Klavertje

Naast een slaapklasje pakt VBS Klavertje 3 uit met nog ander nieuws. Vanaf 1 september start de school met een eigen kinderopvang ‘t Klavertje.

“De kinderopvang gaat door op het schooldomein maar gaat uit van de dienst Félies. Kinderen van 0 tot 3 jaar zijn er van harte welkom. Er kunnen maximum acht kindjes terecht in de kinderopvang. De kinderen in de kinderopvang zullen begeleid worden door juf Melanie. Zij was de voorbije jaren opvang- en onderhoudsmedewerker op onze school. We zullen haar enthousiasme, verantwoordelijkheidszin en fijne omgang met zowel de kinderen als de ouders erg hard missen”, vertelt Joke.

“De buitenschoolse opvang verhuist per 1 september naar een lokaal in het kleutergebouw met eigen toegang en tuin. Daardoor kwamen de containers die nu gebruikt worden als buitenschoolse opvang weer vrij. We willen graag ingaan op de oproep vanuit de overheid om een brede school te zijn. Bij het brainstormen wat we met deze locatie konden doen, kwam al gauw het voorstel om een kinderopvang te openen. Zo kunnen de kinderen van 0 tot 12 jaar op onze school terecht van 7 uur ‘s morgens tot 18 à 18.30 uur ‘s avonds.”

De kinderopvang zal georganiseerd worden in de containers naast de kleuterspeelplaats. “Het gebouw heeft een eigen toegang en omheinde tuin. Tijdens de zomervakantie zullen de containers een metamorfose ondergaan om gebruiksklaar te zijn tegen 1 september. Het nieuws van de kinderopvang is nog niet lang bekend en er schreven ondertussen al vier kindjes in. De plaatsjes raken dus stilaan ingenomen.”

(LBR)

Meer informatie vind je terug op de schoolwebsite van VBS Klavertje 3.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier