Michel wil voor 80ste verjaardag overnemer gevonden hebben voor Filmmuseum in Roeselare

Michel Remaut in zijn geliefde filmmuseum. (foto SB)© Stefaan Beel
Michel Remaut in zijn geliefde filmmuseum. (foto SB)© Stefaan Beel
Peter Soete

Michel Remaut (79) is de eigenaar van Michels Filmmuseum in de Gladiolenstraat. Hij kijkt uit naar een overnemer en zou dat graag afgerond hebben tegen zijn 80ste verjaardag. Michel is bereid nog twee jaar gratis mee te werken met de nieuwe eigenaars.

Verleden week kon je hier al lezen dat het kappersmuseum Figaro uit de Henri Horriestraat de deuren heeft gesloten. Maar ook Michel Remaut (79) van Michels Filmmuseum wil het museum in de Gladiolenstraat overlaten. “In februari 2020 werden de leden van de vzw, dat zijn Bernard Dewitte, mijn echtgenote Cecile Dejonghe en ikzelf, door schepen Dirk Lievens ontvangen op het stadhuis. We hebben alles uit de doeken gedaan en dat werd allemaal op een computer genoteerd door een medewerker. Wij hebben daar en toen gezegd dat we een overnemer zoeken voor het Filmmuseum en dat wij daarvoor eerst bij de stad aankloppen. Ik zou natuurlijk liefst hebben dat het museum blijft bestaan in zijn oorspronkelijke vorm en ik denk dat de stad hiervoor de meest geschikte partner is. Het is alleszins de bedoeling om het pand met museum, filmzaal én alle museumstukken samen te verkopen. Ik zal nog niet stoppen in het museum, want ik wil gerust in de verkoopovereenkomst laten opnemen dat ik nog twee jaar gratis wil meewerken als de nieuwe eigenaars dat wensen. Het filmmuseum is mijn lust en leven en dat zal nu ook niet meer veranderen. Maar ik wil vooruitziend zijn. Ik word er 80 en ik weet ook niet hoe het binnen een jaar of binnen enkele jaren met mijn gezondheid zal gesteld zijn. Ik wil gewoon de toekomst van dit mooie en unieke museum veilig stellen.”

Projectors herstellen

“Ook nu zullen we alles updaten en volledig in orde maken conform de geldende maatregelen. We zullen CO2-meters kopen en voor verluchting zorgen in de bioscoopzaal en als alles normaal verloopt, zullen we in juli opnieuw de deuren openen. Een rondleiding bestaat normaal uit een presentatie over de film en het museum met uitleg van een gids, daarna volgt een korte film van Laurel & Hardy en dan is er nog een rondleiding in het museum zelf. Wij mogen nu een rondleiding geven in het museum zelf maar we mogen geen films afspelen. Ook groepen mogen we nog niet ontvangen. Soms komt er eens iemand het museum bezoeken maar de opkomst is flauw. In de coronaperiode heb ik vooral veel projectors hersteld. Heel veel mensen hadden veel vrije tijd en grepen terug naar hun oude filmpjes die ze nog zelf gedraaid hebben. En wat bleek? Hun projector liep vast of gaf zelfs helemaal geen kik meer. En ik heb die met veel liefde en geduld hersteld.”

“Ik wil gewoon de toekomst van dit mooie en unieke museum veiligstellen”

“Ik kijk alvast uit naar de heropstart deze zomer en hoop ook dat er goed nieuws komt vanuit het stadhuis om het museum over te nemen. Of er ook andere overnemers in aanmerking komen? Waarom niet. Het is er mij alleen om te doen om dit museum in ere te houden en te bewaren voor toekomstige generaties.”

Charmante Koffiepot

Toen we ons informeerden op het stadhuis hoorden we dat het dossier nog in voorbereiding is en nog niet op het schepencollege is gekomen. Er bereikten ons ook geruchten dat een ander kleinschalig museum, de Charmante Koffiepot, er eveneens mee zou ophouden. “Misschien denken de mensen dit na het overlijden van mijn echtgenoot Marc maar het museum blijft bestaan”, zegt Vera Degryse. “Ik zal met evenveel enthousiasme de rondleidingen blijven geven. Ik geraak nooit uitverteld over mijn meer dan 1.200 stuks tellende collectie koffiepotten en koffietassen.” Reserveren voor een rondleiding kan via 0497 54 51 24.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier