https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Metalband ArtFx wil met zijn debuutalbum het podium op

ArtFx - met dank aan Anneleen Callewaert voor de foto - met van links naar rechts Dempsey Derous, Ivo Cardon, zangeres Elke Vanhoutte en Tom Trancez.©JS
ArtFx - met dank aan Anneleen Callewaert voor de foto - met van links naar rechts Dempsey Derous, Ivo Cardon, zangeres Elke Vanhoutte en Tom Trancez.©JS
Johan Sabbe

Door corona kwamen ze in hun huidige bezetting nog niet aan optreden toe, maar ze hebben hun debuutalbum Turning Point wel zo goed als af. De vier leden van de Torhoutse metalband ArtFx snakken naar het podium. Al wordt het wellicht nog wachten tot vrijdag 3 december.

Die avond staan ze op de affiche van Support your Locals in zaal Club de B. Samen met drie andere groepen: Askebee, Signs Of Algorithm en headliner Liar. De organisatie is in handen van de vzw Strike. De tickets kosten 5 euro, te koop via www.striketorhout.be.

De zang is vrij clean, zonder te screamen

ArtFx timmert al een paar jaar aan de weg en kon vorig jaar nog net vóór de coronalockdown optreden: begin maart in de metalkroeg De Verlichte Geest in Roeselare. Toen nog met een mannelijke zanger, maar die is intussen vervangen door een vrouw: Elke Vanhoutte (25), die met haar man Ivo Cardon (bijna 27) in de Torhoutse Korenbloemstraat woont, waar de groep repeteert. Ivo is de drummer. De twee andere bandleden zijn bassist Tom Trancez (44) uit Brugge en gitarist Dempsey Derous (30) uit Zedelgem. Laatstgenoemde speelt al jaren gitaar bij de bekende heavymetalband Guilty As Charged.

Onze zangeres Elke maakt de songs toegankelijker

“Beschouw ons muzikaal gerust als drie boze mannen die net hun belastingbrief gekregen hebben en daar totaal niet blij mee zijn”, grapt Dempsey. “Weliswaar een brief met als lieftallig strikje zangeres Elke eromheen. Zij maakt onze zware songs toegankelijker.”

“Voor mijn man Ivo is muziek zijn leven”, zegt Elke. “Op het moment dat ik hoorde dat zijn groep een nieuwe zanger zocht, was ik al een poosje zanglessen aan het volgen bij Sven Herssens van de metalband Fields Of Troy. Ik wou graag uittesten of ik met mijn stem bij de drie heren van ArtFx paste. En vanaf de eerste repetitie klikte het wonderwel. Ik ben lang niet de enige vrouwelijke zanger in een metalband. Er zijn er meer dan je zou denken. Ik ben geen screamer . Ik lever een vrij cleane zang af en dat zorgt in combinatie met de loeiharde muziek voor een heel aparte sound.”

Elke zingt al zowat haar hele leven en beperkt zich daarbij zeker niet tot de douche. “Om mijn techniek te verbeteren, ben ik met die lessen bij Sven Herssens gestart. En kijk: nu komt dat goed van pas voor onze band ArtFx.”

Progressieve djent met enkel eigen nummers

“In welk vakje je onze muziek dient te zoeken?” krabt Ivo zich peinzend in de donkere baard. “Je zou kunnen zeggen dat we progressieve djent spelen, genoemd naar een aparte gitaartechniek uit het metalgenre. We spelen enkel eigen nummers. Doorgaans reiken Dempsey en Tom de ideeën voor de muziek aan en schrijft Elke de teksten. We proberen een goede balans te vinden tussen de zang en het instrumentale.”

ArtFx is de Brugse Shellshock Studio ingedoken voor zijn debuutalbum Turning Point . Het gelijknamige titelnummer is al uit en ook de zeven andere nummers zijn zo goed als klaar. “We laten niets aan het toeval over”, zegt Tom Trancez. “We willen kwaliteit. En ons flink amuseren uiteraard. Repeteren doen we in een geïsoleerde box in het huis van Ivo en Elke. En straks gaan we maximaal het podium op. Ons boeken mag zeker!”

Info: Tom Trancez

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.