Met nieuw AED-toestel op De Ruiter heeft Roeselare meer dan 30 exemplaren

Met een infosessie weten de bewoners van De Ruiter nu perfect hoe het AED-toestel te gebruiken. © Stefaan Beel
Thomas Dubois
Thomas Dubois Editieredacteur De Weekbode Roeselare – Izegem – Tielt

Stad Roeselare onderneemt heel wat initiatieven om de overlevingskans bij een hartstilstand te verhogen. De Stad maakte een overzicht van alle eigen publiek toegankelijke AED-toestellen, en organiseert ook gratis opleidingen reanimeren en defibrileren. Daarnaast kun je sinds kort een mobiel AED-toestel huren voor je evenement.

“Jaarlijks krijgen zo’n 10.000 mensen in België een hartstilstand buiten het ziekenhuis, waarvan slechts 5 à 10 procent het overleeft. Om te voorkomen dat een hartstilstand fataal afloopt, is het belangrijk om binnen de 3 à 5 minuten met reanimatie te starten, en als er een in de buurt is, een automatische externe defibrillator (AED) te gebruiken. Daarmee verhoog je de overlevingskans van het slachtoffer tot wel 70 procent. Met onze acties hopen we een positieve evolutie teweeg te brengen”, aldus schepen Michèle Hostekint.

Overzichtskaart AED-toestellen online beschikbaar

Een overzicht van alle toestellen in eigendom of in participatie met de Stad vind je op roeselare.be/aed. Ook in de gloednieuwe Roeselare-app vind je alle toestellen in een oogopslag. In ‘Om me heen’ zie je ze op kaart. De Roeselare-app installeer je gratis door te surfen naar roeselare.be/app. Je kan ook naar je app-stores (Google Play of Apple Store) gaan op je smartphone en daar de zoekterm ‘Roeselare’ ingeven.

Heeft jouw bedrijf, organisatie of vereniging een AED-toestel dat mee kan opgenomen worden? Laat het weten via het registratieformulier op roeselare.be/aed. Is je AED-toestel niet langer beschikbaar? Stuur dan een e-mail naar samenleven@roeselare.be.

Blinde vlekken

“Dankzij de overzichtskaart kregen we een goed beeld van het aanbod AED-toestellen. Zo kunnen we blinde vlekken capteren en krijgen we een beter zicht waar in de toekomst nieuwe toestellen moeten bijgeplaatst worden.”

Eind vorig jaar werd een nieuw AED-toestel geplaatst in De Ruiter. De Stad voorziet bij elke plaatsing een praktijkgerichte opleiding reanimatie en gebruik van het toestel. Op 13 maart vond de sessie plaats.

Voor grote evenementen waar veel volk wordt verwacht, kan je vanaf vandaag een mobiel AED-toestel ontlenen. Dit kan bij het evenementenloket.

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier