“Met de vechtlust van Emma naar top van de Ventoux”

Mieke Verhelle

“Emma was een vechter. Wij willen met diezelfde spirit de Mont Ventoux beklimmen. Al heeft niemand van ons een topconditie.” Nico Depoorter wil de levenslust van zijn overleden dochter Emma eren met een sportieve prestatie. “Tegelijk zamelen we geld in voor het Kinderkankerfonds. In september zal ik de berg opfietsen samen met zeven vrienden en familieleden die Emma gekend hebben en voor wie haar strijdlust aanstekelijk werkte.”

Emma was amper zeven jaar toen ze ziek werd. “Ze had al een tijdje last van hoofdpijn, maar de huisarts kon geen diagnose stellen”, legt Nico uit. “Tot we uiteindelijk bij een dokter terechtkwamen die haar evenwichtsstoornissen testte. Hij verwees ons meteen door naar het UZ Gent.” Nico, zijn vrouw Tania en hun gezin werden er goed opgevangen, maar dat maakte de klap niet minder hard: Emma had een hersentumor. “Ze werd er meteen geopereerd”, vertelt Nico. “Het bleek medulloblastoom, een agressieve variant. Ondanks een doorgedreven behandeling is ze na zeven maanden spijtig genoeg overleden.”

Benefiet

Tijdens de zomer vorig jaar organiseerden vrienden en familieleden een benefiet voor Emma. Op die manier wilden ze het gezin een hart onder de riem steken en helpen om de zware ziekenhuiskosten te dragen. “Na een gesprek met dokter Benoit op een avond voor overleden kinderen, bleek dat er te weinig geld is voor grondig onderzoek“, vertelt Nico.

“Dat gesprek bleef in mijn achterhoofd hangen en ik wou ook wel iets doen. Uiteindelijk heb ik samen met mijn buurman Vincent Himpe besloten om geld in te zamelen door op 8 september de Mont Ventoux op te rijden. Intussen zijn we met acht fietsers die zich laten sponsoren. In ons zog volgen dan nog wat sympathisanten.”

Vincent kent de berg heel goed. Hij beklom hem al meermaals met de fiets en zal dan ook instaan voor de begeleiding van de andere, minder ervaren, fietsers. “Het zijn niet de meest sportieve mensen die ik ken. Het wordt niet simpel om iedereen boven te krijgen, maar op karakter halen we het wel. Iedereen weet waarom hij het doet.” “Ik moest zelf nog op zoek naar een fiets“, lacht Nico. “Elk heeft zijn eigen, heel persoonlijke, motivatie om deel te nemen. Iedereen weet hoe hard dat geld voor onderzoek nodig is.”

Arthur Depoorter, Mathieu Declercq, Bart Noyez, Ward Devos, Koen Demeulemeester, Tania Demeulemeester, Nico Depoorter en Vincent Himpe zamelen geld in voor onderzoek naar hersentumoren.
Arthur Depoorter, Mathieu Declercq, Bart Noyez, Ward Devos, Koen Demeulemeester, Tania Demeulemeester, Nico Depoorter en Vincent Himpe zamelen geld in voor onderzoek naar hersentumoren.© KDS

Mathieu Declercq, eigenaar en uitbater van eetcafé Balthazar, zal ook zijn fiets diep van onder het stof mogen halen. “Ik ben matig sportief. Ik ga wel eens lopen en speel badminton. Maar super afgetraind ben ik niet. Het wordt intens.” De cafébaas kent Nico al bijna twintig jaar. “Nico was destijds dj in de Geverfde Vogel toen ik dat café nog uitbaatte. We hebben dus jaren samengewerkt. Toen we Balthazar oprichtten, werd hij meteen onze huis-dj. Intussen zijn we hechte vrienden, ook met Tania.”

“Emma vocht tot het einde, dus zullen we samen vechten om die berg te bedwingen en haar te eren”

Mathieu maakte de strijd van Emma en haar gezin van dichtbij mee. “Ik heb al altijd een enorme bewondering gehad voor Nico, voor zijn muziekkennis en de manier waarop hij een dj-set kan brengen. Die bewondering is alleen maar versterkt tijdens de periode dat hij met zijn gezin door een hel ging. We hebben toen veel gesprekken gehad. De manier waarop hij, zijn gezin en zijn dochter met die ziekte omgingen… zonder zagen, zonder klagen. Daar kun je alleen respect voor hebben.”

Persoonlijke motivatie

Het is vanuit die bewondering dat Mathieu de Mont Ventoux wil oprijden. Het is niet voor het eerst dat hij die berg opfietst. “De laatste keer was tien jaar en tien kilo geleden. En toen heb ik gezworen dat ik het nooit meer zou doen. Voor Nico en zijn gezin wil ik het nog eens doen. Het zal op karakter zijn, want veel tijd om te trainen met de rest heb ik niet. Nico en zijn gezinsleden zijn vechters. Dus zullen we samen vechten om die berg te bedwingen.” Op 27 augustus organiseert Balthazar met een schare vrijwilligers een mosselfeest om geld in te zamelen.

Iedereen heeft een persoonlijke motivatie om de berg te beklimmen. Koen Demeulemeester(50, Waregem) is de oom en dooppeter van Emma. “Het verlies van Emma doet nog altijd pijn. Ik wil voor haar die col opfietsen al wordt het fysiek en emotioneel zwaar. Ik hoop echt dat er meer onderzoek komt naar die moeilijk te behandelen ziekte. Een fiets had ik nog niet. Gelukkig kocht mijn neef een nieuwe fiets en mag ik zijn oude hebben. Ik heb tot vorig jaar gevoetbald, maar toen Emma ziek werd, ben ik ermee gestopt.” Ook zijn neven Jonas (27) en Matthias Snoeck (32) fietsen de berg mee op.

Een andere buurman van Nico, Ward Devos(47, Desselgem) fietst ook mee. “Als buren hebben mijn vrouw Mieke en ik alles van dichtbij meegemaakt. We hebben Emma als een blij kind zien opgroeien. Dus toen Nico met het voorstel van de fietstocht kwam, zei ik meteen ‘ja’. Ik zal mijn mountainbike van onder het stof moeten halen, maar doe het met volle overtuiging.”

Schoonzus

Bart Noyez (40, Ooigem): de zoon van Bart voetbalde samen met Arthur, de zoon van Nico. Bart zijn schoonzus is overleden aan dezelfde agressieve medulloblastoom. “Ik weet dus waarvoor ik die berg zal beklimmen. Ik ben niet super sportief. Ik ga wel eens per week lopen en speel ook squash. Een fiets had ik tot voor kort nog niet. Maar ik moet aan de top geraken, desnoods te voet.”

Ook Nico beseft: “Het moment dat ik de top van de Mont Ventoux zal bereiken, zal heel emotioneel worden.”

Een steunkaart kost 5 euro. Op 27 augustus is er ook een mosselfeest met tombola in Eetkaffee Balthazar om geld in te zamelen. Alle info via facebookpagina 4Emma.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.