Mesen verwelkomt 16 nationaliteiten voor Global Peace Games

Deze week vinden voor de vijfde keer de Global Peace Games plaats in Mesen. Daarvoor streken deelnemers uit 16 verschillende landen neer in Mesen Peace Village.

© TOGH

“Sinds 2014 brengen we jaarlijks jongeren uit alle uithoeken van de wereld samen om actief te werken rond vrede”, zegt directeur Matti Vandemaele van Peace Village. “We vertrekken daarbij vanuit het verhaal van WO I en de Kerstbestanden. Via bezoeken, workshops en sport gaan we op zoek naar wat ons met elkaar verbindt. Dit jaar hebben we de deelnemers uit 16 verschillende landen: Indië, Duitsland, Ierland, Het Verenigd Koninkrijk, Italië, België, Syrië, Kameroen, Guinee, Rusland, Ghana, Marokko, Oekraïne, Spanje en Somalië. Een aantal van de deelnemers zijn gevlucht voor de conflicten in hun thuisland. Er zijn binnen de groep deelnemers uit de UK ook deelnemers uit nood-Ierland, een plek binnen Europa waar de spanningen aan het oplopen zijn naar aanleiding van de nakende Brexit. Maar ook in India (Kashmir), Oekraïne (De Krim) en Syrië is conflict een hedendaags verschijnsel. Als oorlog iets is van oudere heren in maatpak, dan is vrede wellicht iets voor jonge mensen om echt werk van te maken.”

De deelnemers zijn gisterenavond aangekomen en zullen tot vrijdag samen werken en de Global Peace Games beleven. “In tijden van polarisering is het goed om samen dingen te doen en lessen te trekken uit het verleden“, zegt Matti Vandemaele. “De Global Peace Games maken ook deel uit van een wereldwijde beweging waarbij activiteiten worden opgezet naar aanleiding van de Dag van de Wereldvrede op 21 september. Vrede is een werkwoord en daar werken we met Peace Village graag aan mee. We zitten dit project op samen met Groep Intro (Be), The National Childrens Football Alliance (UK) en ENDAS (IT).”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.