Meloika Verweirder (32) aan het hoofd van dienst Mens en Vrije Tijd

Meloika Verweirder. © Anne Bovyn AB
Anne Bovyn
Anne Bovyn Medewerker KW

Er waait een nieuwe – frisse – wind doorheen de gemeentelijke dienst Mens en Vrije Tijd. Die omvat de departementen toerisme, cultuur, bibliotheek en lokale economie. Nadat op 1 juni Karien Becuwe met pensioen ging, werd Meloika Verweirder (32) gevraagd om de functie van diensthoofd tijdelijk waar te nemen. “Ik moest me de voorbije weken in 1.000 stukken delen”, glimlacht ze.

Meloika: “Juist. Mijn eerste job was medewerker bibliotheek. Nadat Fran Lowie vertrokken is, heb ik zelf gevraagd om te mogen overgaan naar de dienst Jeugd en Sport. Ik heb orthopedagogie gestudeerd en werk ontzettend graag met kinderen en jongeren. Vorige maand, na het vertrek van diensthoofd Karien Becuwe vroeg de algemeen directeur me om voor een periode van 1 jaar waarnemend diensthoofd te worden. Ik was gecharmeerd, hou van een uitdaging en heb toegezegd. De taken van Karien moesten verdeeld worden. Collega Thea Marchand heeft naast bibliotheek en lokale economie het luik toerisme erbij gekregen. Leo Bonte werkte al rond erfgoed en kreeg cultuur erbij. En dan is er nog collega Paul Denys die de website ‘Westhoek Verbeeldt’ bijhoudt en in de bibliotheek heel wat boeken kaft. Het is wel zo dat alle medewerkers overal inzetbaar moeten zijn. Na één jaar zal het gemeentebestuur een examen diensthoofd Mens & Vrije Tijd organiseren en kan iedereen die dat wenst eraan deel nemen.”

Je bent diensthoofd geworden, maar je behoudt ook Jeugd en Sport. Kan je het bolwerken?

“Ik koos er zelf voor om zeker Jeugd te mogen behouden. Net omdat ik zo graag met jongeren werk. Ik ben ook de persoon niet om een hele dag bureauwerk te doen. Maar het was pittig de voorbije maand! De speelpleinwerking moest tegen 1 juli in Alveringem én Stavele op punt staan. We ontvangen veel kinderen en willen dat alles vlot en veilig verloopt. Plus: er was nog maar weinig geregeld voor de twee eerste evenementen die de gemeente post-corona organiseert: de muzikale avond ‘Vlaanderen feest’ op 9 juli en de kidsdag van vrijdag 16 juli. Ik heb een inhaalmanoeuvre moeten maken. We verwelkomen straks gelukkig wel een nieuwe medewerker. Er waren 14 kandidaten, dus dat biedt perspectief. Deze extra kracht zal vooral evenementen en workshops helpen organiseren. We zochten een creatief persoon.”

De openingsuren van de bibliotheek zijn veel beperkter dan vroeger. Is er kans dat ze nog opnieuw ruimer worden?

“Op dit moment niet. We zitten immers krap qua bezetting. Collega Paul werkt ook slechts 10 uur per week bij ons. Maar wie weet in de toekomst als er versterking komt, dat we nog kunnen uitbreiden.”

Nieuwe leiders, nieuwe ideeën. Wat mogen we in de toekomst verwachten?

“Bepaalde zaken zullen we behouden. Maar we voelen ook dat het tijd is voor nieuwe dingen. Het mag iets meer zijn dan wandelen en tentoonstellen. Zo zullen we een jaarprogramma maken voor de hele dienst. Wat succes heeft, willen we behouden. Ik denk bijvoorbeeld aan de zumbalessen die altijd volzet zijn. Nieuw zijn de lessen boksen. Net voor corona werden ze gelanceerd en in één uur waren de 15 plaatsen volzet. Het idee leeft ook om een mountainbikeparcours uit te werken. De looppiste moet misschien iets meer gepromoot worden. Nu wil ik vooral iedereen warm maken voor ons gratis optreden op vrijdag 9 juli op het domein van Wyckhuize. Om 19 uur treedt LunAcoustic op, gevolgd door de Hotties om 21.45 uur. De afsluiter is een primeur voor Alveringem: vuurwerk om 23.15 uur. Er zijn 300 zitplaatsen. Je aanmelden via de link op de gemeentelijke website geniet de voorkeur, maar het moment zelf beslissen om te komen, kan ook. KlJ Beveren, KLJ Alveringem en Chiro Izenberge houden de bar open en krijgen de opbrengst. We zoeken ook nog een vereniging om de bar open te houden tijdens de kidsdag op vrijdag 16 juli.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier