“Meestal gelegenheidskwekers”

"Meestal worden een tiental of maximum enkele tientallen plantjes gevonden", zegt korpschef Philip Caestecker van de politiezone Oostende. Op de foto de ontdekking van een cannabisplantage in Westende. (Foto DJI)
Hannes Hosten

In Oostende trof de politie in 2014, 2015 en 2016 welgeteld 14 cannabisplantages aan. “De meeste plantages waren relatief kleinschalig. Mensen die een centje willen bijverdienen”, zegt korpschef Philip Caestecker van de politiezone Oostende. “Met de juiste lampen kan je overal in huis cannabis kweken, ook op zolder of in de kelder.”

Dit artikel maakt deel uit van ons dossier ‘Cannabis in West-Vlaanderen’.

In 2014 wist de Oostendse politie drie wietkwekerijen te ontmantelen, in topjaar 2015 negen en in 2016 twee. “Er is nochtans niets bijzonders gebeurd in 2015. Er waren niet speciaal ernstige feiten”, zegt korpschef Caestecker. “Maar enkele feiten of tips kunnen natuurlijk tot meerdere vaststellingen leiden. Af en toe kom je tot resultaat door het gerichte zoekwerk dat je verricht en de initiatieven die je neemt, of doordat de ene zaak je leidt naar een andere. In elke drugszaak is het zoeken naar connecties één van de eerste dingen die we doen. Wie zijn de afnemers, wie zijn de leveranciers? En voor je het weet kom je uit op een andere zaak.”

Eigen kweek

“De grote kweekboerderijen zoals in de serie Eigen kweek vind je bij ons niet”, vervolgt Philip Caestecker. “Oostende heeft dan ook maar weinig agrarisch gebied. Maar bij ons zijn de kwekers zowat overal in huis aan het werk. Wie de juiste installatie heeft, met de nodige lampen, kan in gelijk welke kamer wiet kweken.”

Korpschef Philip Caestecker:
Korpschef Philip Caestecker: “De ene drugszaak leidt dikwijls naar de andere zaak.” (Foto HH)

“Kwekers doen het zowat overal in huis. Ook op zolder of in de kelder”

“De daders zijn meestal mensen die een centje willen bijverdienen. Gelegenheidskwekers, zou ik het noemen. Plantages op grote schaal hebben wij nog maar zelden gehad. Het gaat om tien of maximum enkele tientallen planten. De meest recent gevonden plantage telde zes plantjes. Eén keer troffen we 400 planten aan, maar dat was de grootste vaststelling ooit bij ons.”

“Soms gebeurt het wel eens dat omwonenden verdachte zaken opmerken en ons tippen. Afgesloten ruimten, een komen en gaan van verdachte mensen… Sommige tips leiden tot niets, andere zorgen ervoor dat we iets aantreffen. We zijn dankbaar voor elke tip en elke melding wordt ook onderzocht. Daarom niet de dag zelf, maar we gaan wel altijd ter plaatse. Bij de daders merken we wel een zekere recidive. Dezelfde mensen die hervallen, dat gebeurt wel”, besluit korpschef Caestecker.