Meermens uit De Haan brengt debuutalbum ‘Zever, Zalving en een Zeemanslied’ uit

Meermens alias Bram Verstappen uit De Haan. © (Foto FODI)
Patrick Depypere
Patrick Depypere Showbizzmedewerker

Bram Verstappen alias Meermens is afkomstig uit De Haan en is 27 jaar. Tijdens de voorbije editie van het Kleinkunst Festival in Oostende stelde hij zijn debuutalbum ‘Zever, Zalving en een Zeemanslied’ voor.

De voorbije editie van het Kleinkunst Festival in Oostende stond er een onbekende naam op de affiche, namelijk Bram Verstappen die als Meermens zijn allereerste full-cd voorstelde voor het aanwezige publiek. Bram Verstappen is van beroep leerkracht in Snellegem.

Maar wie is Bram Verstappen alias Meermens eigenlijk?

Bram: “Ik ben leerkracht lager onderwijs. In mijn vrije tijd ben ik al heel lang bezig met muziek. Ik nam mijn eerste gitaar vast toen ik in het tweede middelbaar zat. Ik startte direct met eigen nummers te schrijven. Ik schreef heel veel, maar ik had er nooit plannen mee. Er waren wel mensen die mij aanspoorden om er mee naar buiten te komen. Ik heb geluisterd en ik kwam in 2015 met eigen werk naar buiten. Ik had toen al enkele optredens. Ieder jaar krijg ik meer en meer optredens en daar ben ik ongelooflijk dankbaar voor. Dit jaar bracht ik ook de cd ‘Zever, Zalving en een Zeemanslied’ uit.

Vanwaar die naam Meermens ?

Bram: “Het is een naam die enerzijds mijn passie voor de zee als muze illustreert en anderzijds duidt het aan dat ik met mijn nummers jullie wil uitnodigen om opnieuw meer mens te worden.”

Je bent leerkracht lager onderwijs, is dat jouw roeping?

Bram: “Dat is een strikvraag hé. Als ik mag kiezen tussen het onderwijs of muziek … Dan zou het toch wel muziek zijn, omdat ik mezelf daarin volledig kwijt kan. Maar mochten er directieleden dit artikel lezen, dan kies ik natuurlijk voor het onderwijs.” (lacht)

Hoe kwam het album tot stand?

Bram: “Ik heb mensen leren kennen die op dat moment een studio aan het opstarten waren. Ze vroegen mij of ik niet bij hen wou komen om een album op te nemen. Oorspronkelijk wou ik nog geen album opnemen. Maar gaandeweg ben ik dat toch gaan doen. Ik had ook direct voldoende nummers om daaraan te beginnen en zo is de bal aan het rollen gegaan.”

In welke tijdsspanne werd het album opgenomen?

Bram: “We zijn er mee begonnen in juni 2018. Het was wel aftasten in het begin. Het was nog maar een nieuwe studio en het was ook mijn allereerste keer in de studio. Het was zoeken. We hebben alles samengelegd. We hadden geluisterd naar alle songs die ik al had geschreven. In mei 2019 hadden we een evaluatiegesprek over de nummers. Vanaf eind mei tot negen september hebben we er keihard aan gewerkt. Er komt nog redelijk veel kijken bij het opnemen van een album. Bij sommige dingen stond ik er echt niet bij stil dat het ook moest gebeuren.”

Ik vond dat jij nogal een cynische kijk had bij het liedje Roodkapje. Is dat misschien jouw ultieme fantasie over sprookjes?

Bram: “Het nummer Roodkapje wordt nogal komisch beschouwd. Als je het nummer goed beluistert, merk je dat het over hele serieuze onderwerpen gaat. Ik hou enorm van de dualiteit van mogen we er mee lachen of moeten we dit triestig vinden. Het is dus zeker geen ultieme fantasie.”

Het is misschien een clichévraag maar wat is jouw favoriet nummer op het album?

Bram: “Qua tekst zou ik eerder Roodkapje kiezen omdat ik het zelf heel leuk vind. Qua muziek vind ik Zeemanslied heel mooi.”

Nog een laatste vraagje om af te sluiten. Waar zie je jezelf binnen tien jaar staan?

Bram: “Hopelijk nog steeds op een podium en nog iets ‘meer mens’ geworden.”

(PADI/Mervyn & Daniël)

Meermens stelt op 29 november 2019 gratis zijn debuutalbum voor om 20 uur in O.C. d’Annexe in De Haan. www.meermens.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier