Meer dan 40 medewerkers van ziekenhuis Serruys zijn weg na fusie

De campus Serruys van het AZ Oostende. © gf
Leen Belpaeme
Leen Belpaeme Medewerker KW

Vanessa Vens (Vooruit) wilde op de gemeenteraad graag weten hoeveel personeelsleden vertrokken zijn uit het Serruysziekenhuis sinds de fusie tot AZ Oostende. “We blijven ons zorgen maken over de moeilijke defusie. Het verlies van personeel kan risico’s meebrengen voor de gezondheid van de Oostendenaars.”

Volgens burgemeester Bart Tommelein (Open VLD) is er echter meer instroom dan uitstroom. “In totaal zijn 43 mensen of 38 voltijdse equivalenten van het Serruysziekenhuis niet meegegaan in het verhaal van AZ Oostende. Dat gaat weliswaar niet enkel om zorgpersoneel. In een periode van twee jaar verlaten mensen sowieso het ziekenhuis of gaan op pensioen, ook zonder defusie. We weten niet of deze mensen anders zouden gebleven zijn.” De burgemeester geeft toe dat er wel meer mensen vertrokken zijn dan normaal. “Maar dat is niet raar bij grote veranderingen. We gaan ervan uit dat enkele mensen besloten hebben om te muteren of naar een andere organisatie te trekken. Twee artsen hebben beslist om niet mee te stappen in verhaal AZ Oostende. Twee andere artsen hebben beslist om te stoppen bij AZ Oostende na 1 november.”

Meer instroom

Tussen november 2023 en januari 2024 is er geen verhoging van het aantal mensen die vertrekken in vergelijking met andere jaren. “Wat wel opvalt is dat AZ Oostende als een aantrekkelijke werkgever wordt gezien, want er was meer instroom dan uitstroom. Sowieso is er een hoog verloop van personeel in de zorg en het is ook typisch bij fusies dat enkele mensen beslissen om te vertrekken. Dat is in alle sectoren zo. Er zijn mensen vertrokken, maar er zijn ook nieuwe mensen aangeworven. Op het einde van de rit is de balans wel positief”, besluit de burgemeester.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier