Meer dan 1.000 ouderen in West-Vlaamse woonzorgcentra nu besmet met coronavirus

Olaf Verhaeghe

Het coronavirus blijft wild om zich heen slaan in de woonzorgcentra in Vlaanderen. Vooral in Oost-Vlaanderen en Antwerpen ligt de tol bijzonder hoog, maar ook onder bewoners in West-Vlaamse woonzorgcentra loopt het aantal besmettingen verder op. Het aantal overlijdens als gevolg van corona kende dit weekend bovendien een forse piek tijdens de tweede golf en ligt vijf keer hoger dan het gemiddelde de voorbije jaren.

Hoewel de cijfers van het aantal coronabesmettingen in West-Vlaamse woonzorgcentra begin vorige week leken te dalen, wint het coronavirus nu opnieuw fors aan kracht. Dat blijkt uit de nieuwe gerapporteerde cijfers van het Agentschap Zorg en Gezondheid.

1.089 besmette bewoners

Waar er een week geleden nog 733 bewoners besmet waren, stijgt dat nu boven 1.000 besmettingen uit. Bij 850 rusthuisbewoners gaf een coronatest definitief uitsluitsel, bij 239 anderen is op basis van de waargenomen symptomen en het ziektebeeld een sterk vermoeden van een coronabesmetting. Het aantal besmettingen onder bewoners in woonzorgcentra in West-Vlaanderen zit dus opnieuw in stijgende lijn.

Het personeel in de woonzorgcentra blijft gelukkig iets beter gespaard van de forse opstoop van het virus, al is ook daar een stijging waar te nemen in vergelijking met begin vorige week. Op dit moment zijn 417 personeelsleden besmet met het virus, onder wie 373 mensen met een positief testresultaat. Bij 44 anderen die in woonzorgcentra werken, is een sterk vermoeden van een besmetting.

Aantal overlijdens vijf keer hoger dan normaal

Een triest gevolg van de almaar verder oplopende besmettingen in woonzorgcentra is het feit dat ook het aantal ziekenhuisopnames en overlijdens fors toeneemt. Zo werden er tien ouderen opgenomen in het ziekenhuis en stierven er in de West-Vlaamse woonzorgcentra 19 bewoners aan de gevolgen van de infectie. Dat cijfer zorgt voor een piek in deze tweede golf en komt zelfs in de buurt van de piek in de woonzorgcentra in april.

Naast de mensen die stierven aan de gevolgen van het coronavirus, werden ook 22 overlijdens met een andere oorzaak geregistreerd. Dat brengt het totaal aantal overlijdens in West-Vlaamse woonzorgcentra op 41. De gemiddelde mortaliteit in woonzorgcentra in de periode 2014-2018 voor dezelfde datum bedraagt 8 sterfgevallen.

Overal in Vlaanderen

Kijken we naar de rest van Vlaanderen, dan ziet de situatie er nog een stuk donkerder uit. Vooral de provincies Antwerpen en Oost-Vlaanderen hebben te kampen met forse uitbraken in de woonzorgcentra.

In Oost-Vlaanderen zijn op dit moment maar liefst 1.635 rusthuisbewoners besmet, in Antwerpen gaat het om 1.461 ouderen die het virus opliepen. Ook in Vlaams-Brabant – 734 besmette bewoners – lopen de cijfers verder op. Enkel Limburg blijft met ‘slechts’ 179 besmettingen onder de woonzorgcentrabewoners relatief gespaard. Voor heel Vlaanderen werden wel 62 bewoners opgenomen in het ziekenhuis omwille van de ernst van de corona-infectie.

Ook bij de personeelsleden in andere provincies blijven besmettingen opduiken. Oost-Vlaanderen telt nu 618 besmette werknemers in woonzorgcentra, Antwerpen 584 en Vlaams-Brabant 245. In Limburg zijn 101 personeelsleden van rusthuizen besmet.

130 corona-overlijdens

Maar vooral het hoge aantal overlijdens afgelopen weekend overal in Vlaanderen springt in het oog. Zo moest in Antwerpen en Oost-Vlaanderen afscheid genomen worden van respectievelijk 43 en 42 bewoners in woonzorgcentra. In Vlaams-Brabant stierven 24 mensen aan de gevolgen van het virus, in Limburg waren twee overlijdens te betreuren. De totale tol van het weekend in de Vlaamse woonzorgcentra komt zo op 130 overlijdens te liggen.

De corona-overlijdens maken quasi de helft van het totale aantal sterfgevallen in Vlaamse woonzorgcentra uit. Naast de overlijdens die worden toegeschreven aan covid-19 stierven werden ook 132 overlijdens geregistreerd met een andere oorzaak, goed voor een totaal van 262 sterfgevallen. Als je weet dat de gemiddelde mortaliteit voor deze datum in woonzorgcentra tussen 2014 en 2018 op 45 overlijdens ligt, is duidelijk dat het coronavirus enorm veel schade aanricht bij de ouderen.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.