Meer aanvragen voor ontdopingen in Brugs bisdom na homofobe uitspraak van Vaticaan

Ook de Brugse bisschop Lode Aerts betreurt het standpunt van het Vaticaan over homofilie.© Davy Coghe
Ook de Brugse bisschop Lode Aerts betreurt het standpunt van het Vaticaan over homofilie.© Davy Coghe
Stefan Vankerkhoven

Sinds het Vaticaan begin deze week homoseksualiteit opnieuw als een ‘zonde’ kapittelde, krijgt het Brugse bisdom meer vragen binnen voor ontdopingen.

Priesters mogen geen huwelijken tussen personen van hetzelfde geslacht inzegenen, omdat homoseksualiteit een ‘zonde’ is. Deze controversiële uitspraak vanuit Rome wordt absoluut niet door de Belgische bisschoppen, inclusief monseigneur Lode Aerts, gesmaakt. Nu blijkt dat die boodschap ook rechtstreekse, gevolgen heeft voor de katholieke Kerk.

An Quaghebeur, woordvoerder van Brugs bisdom, bevestigt dat sinds die conservatieve stellingname er opnieuw meer aanvragen voor ontdopingen zijn in onze parochies. “Hoeveel het er precies zijn, weet ik niet. Het Brugse bisdom heeft die aanvragen nog niet opgeteld. Maar door die uitspraak zijn de cijfers toegenomen. Monseigneur Lode Aerts betreurt dit ten zeerste.”

Ontgoocheld

De Brugse bisschop zit op op dezelfde lijn van zijn Antwerpse collega, monseigneur Bonny , die in een open brief gereageerd heeft op de visie van Rome. Die is boos, beschaamd en ontgoocheld. Hoe zwaar de terugval is voor het Brugse bisdom, is voorlopig moeilijk in te schatten.

“De Belgische bisdommen beschikken enkel over nationale cijfers. Er waren in ons land 1.154 ontdopingen in 2019 en 1.800 in 2020”, aldus An Quaghebeur. Het gaat om katholieken die zich via een ritueel – de ontbinding van het sacrament van de christelijke initiatie – officieel afscheuren van de Kerk en niet langer als ‘katholiek’ willen bestempeld worden. Wellicht zal de homofobe uitspraak van het Vaticaan die cijfers dit jaar nog fiks de hoogte induwen….

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.