Medewerkers Roeselaarse woonzorgcentra hebben voortaan vrije kledingkeuze

Bewoners en medewerkers in De Waterdam, je ziet het niet meer meteen aan de kledij. © Stefaan Beel
Peter Soete

Werkkledij in de woonzorgcentra van Motena beklemtonen vanaf nu ook de welkom-filosofie die de zorgorganisatie hoog in het vaandel draagt. En daar zijn niet alleen de medewerkers van de woonzorgcentra gelukkig mee, maar ook de bewoners.

“De stap van je eigen vertrouwde thuis naar een woonzorgcentrum is een grote stap”, begint Motena-voorzitter Bart Wenes. “Wij als zorgorganisatie proberen er dan ook alles aan te doen om de bewoners van onze wooncentra zo veel mogelijk een warme thuissituatie aan te bieden. We willen hen welkom heten. Sint-Henricus, Ter Berken, De Waterdam en De Zilverberg zetten daarom gastvrijheid in alle betekenissen centraal in hun programmatie.”

“Een tijdje geleden werd besloten om de werkkledij van onze medewerkers aan een kritische blik te onderwerpen”, neemt Ann Catteeuw, directeur van Ter Berken, over. “Eind 2021 hebben we een bevraging gedaan bij de bewoners van onze woonzorgcentra over de kledij van onze medewerkers. We realiseerden dat wij, niet zoals in een ziekenhuis, geen uniforme kledij moeten dragen. We namen een styliste onder de arm en zij ontwierp met de wensen van de bewoners en van de medewerkers in het achterhoofd, een huiselijke, moderne maar ook onderhoud- en gebruiksvriendelijke kledij. Veel medewerkers voelen zich goed in die kledij of in bepaalde stukken van die kledij.”

Geen beperkingen

“Inderdaad, jullie hebben goed gehoord”, lacht Marian Claeys, directeur van De Waterdam. “De uniforme werkkledij is niet meer verplicht in onze woonzorgcentra, we voorzien wel voor iedereen een lanyard met hun naam op een speld. We hebben zelfs liefst dat onze medewerkers in hun eigen kledij komen werken. Dat straalt nog meer huiselijkheid uit dan een uniform. Maar we begrijpen maar al te goed dat het voor bepaalde taken makkelijker is om een uniformschort aan te hebben met veel zakken. En in de keuken bijvoorbeeld zijn er nu eenmaal kledingrestricties. Maar voor de rest kiest iedereen de kledij die hij of zij graag draagt. Neen, wij leggen geen restricties op. We verwachten wel dat onze medewerkers genoeg gezond verstand hebben om geen aanstootgevende kledij te dragen.” (PS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier