Mathéo Pauwels over woelig 2020: “Als men mij nu nog uitlacht, doet mij dat niks meer”

De familie Pauwels met v.l.n.r. Laura, Jilke, mama Jessy Soete, Mathéo en papa Martin. (foto LOO)©LUDO-OSTIJN
De familie Pauwels met v.l.n.r. Laura, Jilke, mama Jessy Soete, Mathéo en papa Martin. (foto LOO)©LUDO-OSTIJN
Peter Van Herzeele
Peter Van Herzeele Medewerker KW

Voor velen zal 2020 het jaar van Covid-19 blijven. Voor Mathéo Pauwels (14) uit Stasegem is het een jaar waarin zijn jonge leven volledig veranderde na pestgedrag van anderen. “Met mij gaat het nu supergoed. Het is een zwakte van de anderen om mij te pesten.”

Mathéo, die in februari 15 wordt, is de zoon van Martin Pauwels en Jessy Soete. Hij is de broer van Laura (22) en Jilke (9). Mathéo volgt het derde jaar TSO electro mechanica aan het VTI in Waregem. Hij houdt van voetballen, Kevin De Bruyne, Club Brugge en PlayStation.

“Ik hou van gamen en voetbal dit seizoen bij een club in Deerlijk. Ik ben daar zeer goed opgevangen geweest en voel me daar super. Men beoordeelt me daar niet op mijn uiterlijk”, vertelt Mathéo, die jarenlang gepest werd voor zijn ros haar en zijn sproetjes.

Toen Mathéo op een dag erg aangeslagen van een sportactiviteit kwam, kon zijn mama Jessy het niet meer aanzien. “Het was gewoon te veel. Je kind onophoudelijk zien huilen, hem tegen zichzelf horen zeggen dat hij er niet meer wil zijn. Mijn zoon was levensmoe. Allemaal door de schuld van die pesters. Dat breekt je moederhart in duizend stukken. Je voelt je zo machteloos, zo gefrustreerd.”

Bericht op Facebook

Ze postte daarover een bericht op Facebook dat maar liefst 11.000 keer werd gedeeld. “Onze bedoeling was gewoon een boodschap aan de pesters van zie eens wat jullie met iemand doen.”

Door de vele steunbetuigingen en reacties kwamen de familie en Mathéo in een positieve rollercoaster terecht. “Hij kreeg buitengewone kansen van bepaalde personen die hij nooit zal vergeten”, vertelt Jessy. Zo kwam Mathéo in contact met Linde Merckpoel van StuBru en werd hij uitgenodigd bij Danira Boukhriss in Vandaag op Eén. Hij mocht aantreden in een fotoshoot van KBC, een reclamecampagne van JBS met Gers Pardoel, en werd uitgenodigd op een wedstrijd van SV Waregem, waar hij de spelers ontmoette. Hij mocht er het FIFA game spelen met e-sporter Nicolas Persoons.

“Ik heb nog altijd contact met Linde en de wedstrijd van SV Waregem was een bijzondere ervaring. Ik heb daar veel positieve steun aan gehad. Het heeft mij veel geholpen”, vertelt Mathéo.

“Zijn leven is volledig veranderd in de zin dat hij nu alles anders bekijkt dankzij alle steun en de vele reacties die hij kreeg op het gepest worden. Laura heeft hem al altijd gesteund, maar Jilke is te klein om alles te beseffen wat er gebeurde. Zij is ook ros van haarkleur maar zij trekt zich daar niets van aan en wordt ook niet uitgelachen”, pikt mama Jessy in.

Mathéo krijgt nog steeds begeleiding van een psycholoog en psychiater. “Hij heeft ook ASS (autismespectrumstoornis) en dat pesten was voor hem bijzonder moeilijk. Mathéo is veel zelfzekerder geworden en veel gelukkiger. Hij heeft geen zwarte gedachten meer en kan dingen beter loslaten”, vertelt mama Jessy.

“Ik probeer vooral behulpzaam te zijn voor andere mensen. Soms komt dat niet zo over en reageer ik wat vreemd vanwege mijn beperking. Maar mijn vrienden aanvaarden mij zoals ik ben. Met mij gaat het heel goed. Het belangrijkste dat veranderd is, is dat als ik uitgelachen word, het mij nu niets meer doet. Het is alleen een zwakte van de anderen om mij te pesten.”

Dankbaar

“Ik denk dat dit komt door alle steun die ik gekregen heb van zoveel mensen die me deden inzien dat ik echt niet lelijk ben. Ik ben al die mensen heel dankbaar”, vertelt Mathéo glunderend. “Ook doordat ik in de nieuwe voetbalclub en door alle nieuwe mensen die ik heb leren kennen, aanvaard word zoals ik ben.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier