Marjolein Devriendt (41) geeft training rond mentale weerbaarheid: “Jongeren hebben het echt moeilijker dan vroeger”

Marjolein Devriendt: "Mijn doel is jongeren weerbaarder maken." © foto WME
Redactie KW

In samenwerking met het Huis van het Kind is deze week in Tielt een nieuwe Rots en Watertraining gestart, speciaal voor jongeren uit het secundair onderwijs. Eén van de drijvende krachten achter deze training rond mentale weerbaarheid is Marjolein Devriendt uit Tielt.

Goed voor jezelf leren zorgen, dat is waar het tijdens de reeks Rots en Water om draait. Marjolein Devriendt begeleidt er samen met Isabelle Vermarcke jongeren om onder andere meer rust in het hoofd te krijgen, maar ook weerbaar en krachtig met voldoende energie in het leven te staan. Marjolein doet dit vanuit haar opleiding als psycholoog.

Na je studies ben je je meteen gaan specialiseren in werken met kinderen en jongeren. Van waar deze keuze?

“Al in het middelbaar gaf ik aan te willen werken met kinderen en jongeren. Misschien was ik toen al een beetje een idealist, misschien ligt de basis in mijn eigen jeugd. We zijn met vier kinderen opgegroeid in een gezin met gescheiden ouders. Hoewel het een fantastisch gezin was, bleek het toch niet altijd rozengeur en maneschijn. De kinderen thuis zorgden voor elkaar, maar we hadden daarnaast niet echt iemand om op terug te vallen. Mijn drijfveer was toen om jongeren die gekwetst en zoekende zijn, iemand te bieden die hen echt hoort. Vandaar het zaadje om me daarin te gaan specialiseren.”

Ik heb het gevoel dat er de laatste jaren meer aandacht gaat naar psychologische ondersteuning van kinderen en jongeren, onder andere door Rodeneuzendag. Is het voldoende?

“Er komen heel veel initiatieven, denk aan Te Gek!? of Warme William, en ook op school zijn er steeds meer project- en welzijnsdagen. Daarnaast voerde de overheid de voorbij jaren de eerstelijnspsychologische zorg in. Dat betekent dat er nu ook een vorm van terugbetaling is. Dat zijn natuurlijk fantastische initiatieven, maar toch zijn er nog steeds hiaten. Zo zijn er door strenge regels rond spreiding nog steeds onvoldoende uren met terugbetaling waardoor de doelgroep niet voldoende bediend kan worden. De kinderen en jongeren die ik buiten die uren zie, moeten immers toch weer de volle pot betalen. Dat voelt toch aan als iets dat niet klopt.”

“Jongeren zijn heel sterk in het wegsteken van hun problemen”

“Mijn grote droom daarnaast is om preventiever te gaan werken, dat positief denken, talentontwikkeling… als een even belangrijk vak wordt gezien als wiskunde, LO en taal. Er blijft bij jongeren toch echt een grote nood, ze zijn dan ook heel sterk in het wegsteken van hun problemen. Ze komen pas bij ons terecht als het écht niet meer anders kan en dat doet me pijn. Dat is voor mij de omgekeerde wereld en maakt toch duidelijk dat er echt een mentaliteitsswitch moet komen.”

Soms wordt er wat neerbuigend gedaan over psychologische problemen bij jongeren. Hoe sta je daar tegenover?

“Die uitspraken worden vaak gedaan door mensen van een andere generatie, met een ander referentiekader. Ze grijpen dan terug naar ‘vroeger, in onze tijd’. Je hoort dan dingen als dat jongeren te veel bepamperd worden, tegen niets meer kunnen. Daarnaast worden veel diagnoses gebruikt in de dagelijkse taal, soms zelfs als scheldwoord. Daardoor worden jongeren met die problematiek soms ook verkeerd begrepen. Maar naar mijn aanvoelen hebben jongeren het echt wel moeilijker dan vroeger.”

“De samenleving is ook veel ingewikkelder geworden. Wij hadden bijvoorbeeld minder multimedia, er was automatisch meer rust en verveling en dat zorgt dan weer voor meer creativiteit. Soms moet je echt in je offline brein gaan, wat vroeger automatisch gebeurde. Daardoor kreeg je meer veerkracht en kon je problemen incasseren. Bij jongeren én volwassenen wordt dat offline brein bijna nooit meer geactiveerd, je wordt dus voortdurend geprikkeld en komt niet meer tot rust.”

Je biedt nu in Tielt de Rots en Watertraining aan. Wat moeten we ons daarbij voorstellen?

“Rots en water staan voor twee kwaliteiten. De training is ontwikkeld door Freek Ykema, een Nederlander die 25 jaar in het onderwijs stond, LO gaf en gespecialiseerd was in leerlingenbegeleiding. Ook hij wilde meer inzetten op een preventieve aanpak. Hij ging uit Oosterse sporten technieken halen om in je eigen kracht te gaan staan en tot rust te komen, voeling te krijgen met je eigen lichaam.”

“Rots staat voor de kwaliteit van zelfzekerheid, mentaal en fysiek, en ook keuzes te maken. Water is in verbinding gaan met een ander: gevoelig zijn, vriendelijk zijn. In die training gaan we via lichaamsgericht oefenen, spel en sport, die twee kwaliteiten inoefenen. Zo leren jongeren ook grenzen aangeven, of iets negatiefs negeren, en hun focus terugvinden. We werken hiervoor samen met het Huis van het Kind, wat een erg fijne samenwerking is. In de toekomst hopen we om ook samen scholen sterker te gaan maken van binnenuit, te beginnen bij het lager onderwijs.” (LDW)

Marjolein Devriendt


Privé: Marjolein (41) uit Tielt is getrouwd met Pieter Demeire. Ze is de mama van een 9-jarige zoon en de plusmama van een tweeling van 14 jaar.

Studies en loopbaan: Afgestudeerd aan het Sint-Jozefscollege in Brugge in de richting Economie-Moderne Talen. Daarna volgde ze aan de UGent een opleiding tot klinisch psychologe. Daarna volgden een postacademische basisopleiding, een lerarenopleiding en tal van opleidingen rond coaching en creatieve therapie. Nu geeft Marjolein in bijberoep les aan het SJI in Tielt en is ze in hoofdberoep psycholoog.

Vrije tijd: Wandelen en genieten van bewegen in de natuur. Ook probeert ze tijd vrij te maken voor de mensen die belangrijk zijn, in de eerste plaats haar gezin en enkele goede vrienden. Ook lezen vindt ze heel fijn. Daarnaast kan ze genieten van kleine dingen, zoals muziek of gaan eten.

Lees meer over: