Marc Van Honsebrouck: “Zonder die brand woonde ik hier nog”
Onze redacteur Philippe Verhaest en fotograaf Ronny Neirinck rijden deze zomer de N50, de aloude steenweg tussen Brugge en Kortrijk, af en houden halt bij intrigerende plekken en mensen. Deze week gaan ze langs op het kasteel van Ingelmunster, dat 14 jaar geleden getroffen werd door een zware brand. In het voorjaar 2015 werd de renovatie afgesloten en kan kasteelheer Marc Van Honsebrouck eindelijk die zwarte bladzijde omdraaien. “Nu blijft het voor altijd in de familie”, klinkt het vastberaden.
Het kasteel van Ingelmunster duikt voor het eerst in de negende eeuw in de geschiedenisboeken op en kreeg in de 18de eeuw zijn huidige, residentiële vorm. In 1986 kwam het kasteel in handen van de broers Luc en Marc Van Honsebrouck, die grootse plannen met het twaalf hectare grote domein hadden.
“Het kasteel was jarenlang het decor voor bruiloften, jubilea en andere memorabele momenten”, graaft Marc – die er sinds drie jaar alleen eigenaar van is – in zijn geheugen. Het kasteel fungeert sinds 1986 ook als het ondertussen overbekende logo voor de Kasteelbieren van de familiebrouwerij en is uitgegroeid tot een echt landmark voor Ingelmunster. Maar 14 jaar geleden werd het stukje erfgoed bijna volledig in de as gelegd. “Het was in de nacht van 19 op 20 september 2001”, zucht Marc.
“Het was een woensdagnacht, dat vergeet ik nooit meer. We beleefden onze eigen nine eleven. Een hevige brand verwoestte de volledige rechtervleugel van ons kasteel. Er bleven enkel wat zwartgeblakerde muren over.”
Heel wat kunstschatten gingen die noodlottige septembernacht verloren, maar de gevolgen konden nog veel zwaarder geweest zijn, onderstreept Marc. “Toen woonde ik ook zelf in het kasteel, in de linkervleugel. Een van mijn dochters woonde nog bij ons en zij werd die nacht als bij wonder door een telefoonoproep gewekt. Zo ontdekte ze de brand en kon ze ons op tijd waarschuwen. Ik kus nog altijd mijn beide handen dat er die nacht niemand gewond raakte. Of erger : in de brand is gebleven. Het ging uiteindelijk ‘slechts’ om materiële schade.”
Al was die materiële schade wel amper te overzien. “De helft van het kasteel was een regelrechte ruïne”, zegt Marc. “Alsof het oorlogsschade geleden had.”
CHEMISCHE PRODUCTEN
De oorzaak van de brand lag volgens Marc bij een toen net afgewerkte renovatie. “Er moest nog een klein hokje grondig gepoetst worden en daarvoor werden zware chemische producten gebruikt. Ik denk dat die aan de basis van de vuurhaard hebben gelegen. Maar ik neem niemand iets kwalijk. Het was een dom accident.”
“Hoe ik me voelde toen mijn kasteel aan het afbranden was? Niet goed tiens.”
Veertien jaar geleden zag Marc met eigen ogen zijn kasteel afbranden. “Hoe ik me toen voelde ? Niet al te goed, tiens. Ik heb eens flink gevloekt, maar maakte diezelfde nacht al plannen om alles te renoveren. Met het geld van de verzekeringen konden we de vleugel weer wind- en waterdicht maken, maar daar hield het mee op.”
Daarna bleef het zo’n tien jaar windstil rond de verdere renovatie. “Drie jaar geleden kon ik alleen eigenaar worden van het kasteel en dat zorgde ervoor dat de rest van de herstellingswerken makkelijk uitgevoerd konden worden.”
Eind 2013 ging de laatste fase in en die werd in juni 2015 definitief afgerond. “Het doel was om de rechtervleugel in zijn oorspronkelijke staat te herstellen, maar uiteraard aangepast aan de hedendaagse noden”, zegt Marc. “En dat is ons goed gelukt.”
Het resultaat is verbluffend : de buitenkant van het kasteel ademt weer de grandeur van weleer uit, binnenin tref je een nagelnieuwe en tot in de puntjes afgewerkte feestzaal aan. “Nu kan je het kasteel weer afhuren om er een feest te organiseren, net zoals dat voor de brand het geval was.
“Hier zullen weer bruiloften, jubilea en andere feesten gehouden worden, maar een fuif organiseren, behoort hier niet tot de mogelijkheden. We gaan voor een niveau hoger.” Marc is ervan overtuigd dat de nieuwe feestzaal in hartje Ingelmunster vlot de weg naar het brede publiek zal vinden.
“Een fuif organiseren, behoort hier niet tot de mogelijkheden. We gaan voor een niveau hoger”
“En anders zal ik iemand van binnen de familie zoeken om het kasteel te bewonen”, zegt hij. “Zelf heb ik niet meteen de ambitie om opnieuw te verhuizen. Daar ben ik wat te oud voor. Al was – en is – het hier prachtig vertoeven. Ik ben er zeker van : zonder die vermaledijde brand woonde ik nog altijd op het kasteel.”
De voorbije jaren bewandelde de familie ook de piste om een klasserestaurant in het kasteel onder te brengen. “Daar hebben we hardop over nagedacht, maar na rijp beraad bleek een exclusieve feestzaal toch een betere optie te zijn. En ik ben echt trots op het resultaat.”
KASTEEL BLIJFT IN DE FAMILIE
Het kasteel van Ingelmunster bepaalt al tientallen jaren mee het gezicht van de gemeente, iets wat ook Marc beseft. “Weinig gemeenten hebben zo’n prachtig bouwwerk in het centrum, dat klopt.” Toch besloot de familie in 2012 om de deuren van het kasteelpark voor het grote publiek te sluiten. “Ergens is dat toch logisch ?”, aldus Marc.
“Jij laat toch ook niet elke dag mensen in je tuin wandelen ? Dat komt op hetzelfde neer. Ik begrijp wel dat die beslissing voor teleurstelling zorgt en net daarom willen we het park enkele keren per jaar openstellen. Zoals met de Dag van het Park, bijvoorbeeld. Want net als op het kasteel zelf, zijn we ook erg trots op het omliggende domein. Dat wordt trouwens nog altijd onderhouden door onze conciërge, René Holvoet. Drieëntachtig jaar is hij ondertussen, maar hij barst nog van de energie. Ik heb veel respect voor die man.”
Over de toekomst van het kasteel van Ingelmunster is Marc formeel : het moet en zal in de familie Van Honsebrouck blijven. “Wij zullen het nooit verkopen”, klinkt het vastberaden. “Na 30 jaar ben ik, samen met mijn familie, echt vergroeid met het bouwwerk. Voor veel mensen is het misschien gewoon een verzameling bakstenen, maar ik vind er een heel verhaal in terug. Het kasteel weekt emoties bij me los.”
Wie is Marc Van Honsebrouck?
PRIVE
Marc Van Honsebrouck (82) is getrouwd met Simonne Bonte. Samen wonen ze in Izegem. Ze zijn de ouders van Paul, Aline, Pascal en Valerie. Er zijn al negen kleinkinderen. Marc is de broer van Luc Van Honsebrouck.
LOOPBAAN
Runt nog altijd supermarkten, verspreid over het hele land.
VRIJE TIJD
Paardenfanaat.
LANGS DE ROUTE
DISCOTHEEK
Richting Kortrijk is al jaren een danstempel te vinden. Sinds 2008 heeft discotheek Verso er onderdak, maar de plek maakte faam als Revolution en vooral als discotheek Pavarotti in de jaren 90. Alhoewel discotheken alsmaar minder populair worden bij het jonge volkje, weet Verso zich staande te houden.
CENTRUMBRUG
De centrumbrug – die ‘de platse’ met ‘de statie’ verbindt, werd in 1957 aangelegd en was haar hele leven het onderwerp van discussie. De hoge brug deelt de gemeente in twee helften op en al jaren wordt er voor een platte brug geijverd. Volgend jaar verdwijnt de huidige brug en wordt ze vervangen door… een hogere en langere brug. Zo kunnen grotere binnenvaartschepen het kanaal Roeselare- Ooigem nemen.
STATION
Het stationsgebouw van Ingelmunster – ruim honderd jaar oud – is een beschermd pand, maar heeft sinds juni 2013 geen loketfunctie meer. Het blijft hoe dan ook een druk gebruikte op- en afstapplaats.
HET ‘SLUNSEKOT’
In 1956 werd deze voddenfabriek tot kerk voor de Onze- Lieve-Vrouweparochie omgebouwd, maar op 1 juni 2015 vond de laatste mis er plaats. Nu heeft het gemeentebestuur de kerk aangekocht en zullen verenigingen er terechtkunnen.
AVIFLORA
Hét monument van Ingelmunster is Aviflora. Het pretpark werd in 1956 gesticht en groeide uit tot een begrip in de brede regio. Dit voorjaar werd de zaak echter failliet verklaard, al zou een doorstart met nieuwe investeerders reëel zijn.
De Zomertrotter langs de N50
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier