Marc Cheyns: “Ik voel de Heilige Geest in mezelf”

In Kortrijk is Marc Cheyns algemeen bekend van de elektrogroothandel Cheyns nv. Dat hoofdstuk is afgesloten, waardoor de 63-jarige Kortrijkzaan zich volop kan concentreren op de uitbouw van de Agape Christian Church, de Pinkstergemeente in Kortrijk. “Het zakenleven en het geloof hebben veel gemeenschappelijk”, stelt hij. “Voor beide heb je visie, energie, passie en een entourage nodig.”

Marc Cheyns bekeerde zich in 2000 en is intussen al negen jaar pastor binnen de Pinksterbeweging. © AXV

Kortrijk is en blijft geboekstaafd als een katholieke stad, al hebben heel wat andere godsdiensten er ook een stek. Een van de nieuwste is de Pinkstergemeente, een beweging die historisch gezien bij het protestantisme behoort. “Dat is zowat de meest recente beweging die uit het protestantisme is ontstaan en waarbij de Heilige Geest en de Bijbel centraal staan”, legt Marc Cheyns (63) uit.

De gewezen bedrijfsleider van de nv Cheyns is de pastor of de voorganger van deze gemeenschap. Hij krijgt de steun van zijn echtgenote Judith Vo Luzolo Luyeye en diaken Marnix Vanmaele. “We bestaan al negen jaar in Kortrijk. Vroeger onder de naam Praise Center, sinds twee jaar onder de naam Agape. Maar pas recent komen we echt naar buiten. Agape is een Grieks woord en staat voor ‘onvoorwaardelijke liefde voor God‘. Naast God staat ook de familie bij ons centraal: er heerst hier een familiale sfeer, de jeugd is meer dan welkom en heeft zelfs zijn eigen stek.”

“Heel belangrijk is de zondagsdienst waarin we eerst lofzang, gospels zingen bijvoorbeeld, op het programma staat en daarna gepredikt wordt. Na die dienst eten we trouwens allemaal samen en kunnen we intussen bijpraten of bepaalde onderwerpen aansnijden. Het is dus veel meer dan snel, snel naar de dienst komen. Onze aanpak loont: onze gemeenschap wordt groter. We mogen mensen uit de streek maar ook uit steden als Gent en Sint-Niklaas verwelkomen, terwijl ook buitenlanders heel regelmatig de weg naar Kortrijk vinden.”

“God geeft ons kracht en inspiratie, wij zijn maar schakels in het geheel”

Die zondagsdienst duurt een tweetal uur, maar de Agape-gemeenschap – Marc Cheyns spreekt zelf over de Agape Village – een komt meer dan eenmaal per week samen. “We hebben wekelijks een bijeenkomst op dinsdagavond en op vrijdagavond bestuderen we de Bijbel. Elke eerste vrijdag van de maand is er bovendien een gebedsnacht van middernacht tot zes uur ‘s morgens. Tot slot zijn er regelmatig themaweekenden.”

Marc Cheyns:
© AXV

Marc zelf leidt veel van deze momenten en is ook nauw betrokken bij de voorbereidingen ervan. Hijzelf genoot wel een katholieke opleiding. “Tot 2000 ging ik regelmatig naar de kerk, ook al vond ik geen meerwaarde in de zondagse dienst. Met de input die ik daar kreeg, kon ik de week niet overbruggen. Uiteindelijk ben ik in contact gekomen met de Pinksterkerk. Ik was meteen gefascineerd en niet veel later heb ik me bij de Pinkstergemeente aangesloten.”

Samenwerken

Marc liet zich daarvoor dopen. “Dat is een traditie: wie zich engageert, wordt opnieuw gedoopt. Tijdens die plechtigheid voelde ik dat ik helemaal veranderde, ik durf te spreken over een geestelijke ommekeer. Dat is een omwenteling in mijn leven geweest. De essentie is dat ik sindsdien de Heilige Geest in mezelf voel. God is concreet en het is daarom zaak om met Hem een persoonlijke relatie op te bouwen.”

De Kortrijkzaan werd negen jaar geleden dan tot pastor gewijd in Brussel. “Ik heb toen de wereld rondgereisd om met andere pastors te praten en van hen te leren. Nog steeds heb ik vaak contact met collega’s. We werken bovendien samen met internationale organisaties om onze zang te verbeteren, om de Bijbel te bestuderen… Netwerking en wisselwerking zijn heel belangrijk.”

Over netwerken weet Marc Cheyns als gewezen bedrijfsleider sowieso veel. “Weet je trouwens dat geloof en het zakenleven veel met elkaar gemeen hebben? Voor beide heb je een visie, energie, passie en een entourage nodig. Daaraan werken we bij Agape. Samenwerken is het sleutelwoord. Onder de supervisie van God. Wij zijn maar schakels, Hij geeft ons kracht en inspiratie.”

“Ik praat wél nog over God”

“Europa werd gebouwd op de fundamenten van het geloof”, gaat hij verder. “Maar de laatste decennia is er daar maar weinig van te merken. Je mag zelfs niet meer over God praten. Wel: ik praat wél nog over God.”

“Ik zie trouwens een belangrijke rol weggelegd voor de verschillende kerkgemeenschappen op deze wereld: als zij namelijk elkaar vinden en samen de liefde prediken, dan zal er een einde komen aan oorlogen. Een definitief einde: nu worden de wapens voor een bepaalde periode neergelegd, maar er komt altijd een dag dat ze weer worden opgenomen…”

Marc Cheyns heeft ook een mening over immigratie. “We zouden blij moeten zijn dat mensen net als vroeger opnieuw naar Europa willen komen. Maar met de voorwaarde dat ze zich nuttig willen maken en de maatschappij een meerwaarde kunnen bieden.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.