Maïsdoolhof wil toerisme in Tiegem stimuleren

Het maïsdoolhof zal niet zo moeilijk zijn, daar we zelf nog beginners zijn". Sandra van Geetsum en Koenraad Demeyer. © XC
Redactie KW

Sandra van Geetseum en Koenraad Demeyer hebben een maïsdoolhof gebouwd langs de Kapellestraat en de Hollendries in Tiegem. Begin juli zal de maïs hoog genoeg staan voor kleine kinderen en hun ouders. Met het project willen de twee Tiegemnaren nog meer dagjesmensen naar hun gemeente lokken.

Het stuk grond van zeker 1 hectare van Sandra van Geetsum (54) was eigenlijk bedoeld om gras op te zaaien en paarden op te zetten. Maar het was al te laat om gras te zaaien, de zaadjes zouden amper kiemen. “Toen hebben we beslist om maïs te zaaien. Op een familiefeestje zei iemand dat het wel leuk zou zijn om er een maïsdoolhof in te maken. En dat leek me wel leuk voor Tiegem en bij uitbreiding voor Anzegem”, legt Sandra uit.

Toen we de eerste keer het veld bezochten, zaten we er met ons plan direct al tien meter naast

Daarop ging het gezin aan de slag met ruitjespapier en potlood. Maar na een tijd klopte niks meer van de verhoudingen. “De eerste keer dat we het veld bezochten met ons plan zaten we er al direct tien meter naast”, lacht Sandra’s partner Koenraad Demeyer (55). Hij is ambtenaar bij de gemeente Anzegem. “Toen hebben we de hulp ingeroepen van een bevriende landmeter, die dan 55 punten heeft uitgezet op het veld. Hij heeft toen met een grasmaaier het met lintjes aangeduide parcours afgereden. Als de maïs volgroeid is, zal een patroon in het doolhof duidelijk worden. Maar meer kunnen we daar nu nog niet over zeggen.”

Aan de bezoekers van het maïsdoolhof vraagt het koppel 2 euro om de kosten van het aanplanten van de maïs te dekken. Een vaste openingsdatum is er nog niet, dat hangt vooral van de maïs af. De exacte datum laten Sandra en Koenraad weten op hun Facebookpagina ‘maisdoolhoftiegem’. In juli kunnen kleine kinderen en hun ouders alvast het doolhof uitproberen. De ouders kunnen hun kroost nog zien rondlopen tussen de stengels. Pas in augustus zal de maïs volledig volgroeid zijn en kunnen ook jeugdbewegingen er de uitgang zoeken.

Veevoeder

Sandra wil met de aanleg van het tijdelijke doolhof de buurt nog meer op de kaart zetten. “We hebben nu al Tiegembos met de cafetaria die heropleeft. En ligt ideaal bij de lokale horeca, op wandelafstand van de parking aan het Vital Moreelsplein. We denken er zelfs aan om de winnaars consumptiebonnen te geven om iets te drinken in de nabijgelegen cafés”, zegt Sandra.

En wat gebeurt uiteindelijk met de maïs na het seizoen? Het koppel wil niks verloren laten gaan en plant in augustus de maïs af te rijden. Deze mais wordt dan fijngemalen en verwerkt in veevoeder. (Xander Cottens)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier