Maatschappelijk geëngageerde Oostendenaar Stefaan Lievens overleden

Stefaan Lievens. © foto JRO
Matthias Feyen
Matthias Feyen Redactie KW

Op 15 september is Stefaan Lievens overleden. Hij was in de regio vooral bekend als oprichter van en vrijwilliger bij het weekblad ‘Tijdingen’, en als oprichter van ‘Ruimte’, een beweging met maatschappijkritische, christelijk geïnspireerde kernen, verspreid over heel Vlaanderen. Hij is 87 geworden.

Stefaan Lievens richtte ‘Tijdingen’ op in 1973. Oorspronkelijk een maandelijkse nieuwsbrief van het toenmalige ontmoetings- en welzijnscentrum in Oostende, maar een paar jaar later al een weekblad, waarin, naast het verslag van de gemeenteraad, nieuws van Oostende en omliggende werd gebracht.

“We versloegen politiek en alles wat van maatschappelijk belang was”, zegt dochter Ine. “Ons blad werd gedrukt en gedragen door vrijwilligers. In 2010 zijn we ermee gestopt. Het werd financieel almaar moeilijker, en vrijwilligers warm krijgen was lastig geworden.”

Vrijwilligerswerk

Toen was Lievens bijna 76. “Hij heeft lang als vrijwilliger doorgewerkt”, zegt Ine. “Hij gedroeg zich niet echt naar zijn leeftijd en zag er al helemaal geen 76 jaar uit. Tot enkele jaren geleden ging hij iedere maand naar vergaderingen in Gent en Brussel. Daarnaast was hij betrokken bij regionaal vormingswerk, bij de organisatie van de Vlaamse geestelijke gezondheidszorg, bij de armoedevereniging ‘Beweging van Mensen met een Laag Inkomen en Kinderen’ en bij jeugdhuis OHK.”

Stefaan Lievens was ook een Chiroman in hart en nieren. “Hij was onder andere gewestleider van Chiro Sint-Paulus in Oostende-stad. Samen met enkele gelijkgezinden richtte hij de beweging ‘Ruimte’ op, om zich te engageren rond armoede, cultuur, enzovoort. Het maatschappelijk engagement als christen was voor hem zeer belangrijk. In de jaren 1960-1970 was hij vooral bekend door zijn deelname aan debatten tussen katholieken en niet-gelovigen. Als diep religieus mens had hij heel open vriendschappen met agnosten en atheïsten.”

Goede tandem

Stefaan Lievens was getrouwd met Godelinda Van Hooreweder, met wie hij Ine, Arent en Ewout kreeg, en die in 1992 op amper 50-jarige leeftijd overleed. “Ze waren een innig koppel en een goede tandem. Niet alleen in het familiale, maar ook in al die maatschappelijke betrokkenheid waren ze samen actief.”

Sinds januari 2021 verbleef hij in het woonzorgcentrum ‘t Ponton in Oostende. “Op 28 augustus heeft hij nog zijn 87ste verjaardag gevierd, met zijn kinderen en kleinkinderen.” Hij wordt begraven op zaterdag 2 oktober. (JRO)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.