Maarten Mattelin over Ma Kwizien en kasteel in Namen: “Periode na zomer was beter dan vóór corona”

Maarten Mattelin. © Wouter Meeus foto WME
Tom Van Houtte

De periode september-oktober was voor het Tieltse cateringbedrijf Ma Kwizien drukker dan diezelfde maanden in het precoronatijdperk. “We verzorgden de voorbije twee maanden de catering van 20 evenementen per week”, zegt zaakvoerder Maarten Mattelin, die ook met genoegen vaststelt dat zijn Naams Château een pak vaker wordt geboekt dan verwacht.

“2021 moet en zal beter worden”, orakelde Maarten Mattelin een slordige elf maanden geleden in deze krant. Afgaand op de laatste maanden ziet het er ook zo naar uit, want er moesten natuurlijk nog heel wat feesten worden ingehaald. “Denk maar aan huwelijken die al minstens twee, drie keer werden uitgesteld en communies, die allemaal werden verplaatst naar september-oktober en het zal je allicht niet verwonderen dat we er twee uitstekende maanden hebben opzitten met 20 evenementen per week.”

Precies cijfers van voor corona.

Maarten Mattelin: “September en oktober waren zelfs beter dan diezelfde periode voor de crisis. We draaiden op 150 procent van onze capaciteit en er was vraag om op 500 procent te werken. We hebben namelijk ook vaste contracten lopen met KBC en KV Oostende. We moesten zelfs aanvragen van enkele grote veldritorganisaties weigeren. We kunnen vier teams op pad sturen, wat betekent dat we niet meer evenementen tegelijk aankunnen.”

Drijft jullie nieuwe aanwinst, het Naamse Château de Goyet, op eenzelfde positieve flow?

“Absoluut. Ik had op minstens drie verhuringen per maand gerekend, maar ik kan je zeggen dat we tot het einde van het jaar elk weekend volgeboekt zijn, terwijl de weken voor de helft gereserveerd zijn. Dan moeten we het vooral hebben van bedrijfsfeesten. In de zomer waren het vooral trouwpartijen en sindsdien verwelkomen we hoofdzakelijk familie- en vriendengroepen die ons 19de-eeuwse kasteel voor een volledig weekend afhuren, al dan niet met catering van Ma Kwizien.”

Geldt die grote belangstelling ook voor de Bridgerton-arrangementen waarbij jullie de sfeer van de populaire Netflix-serie in het leven roepen in het kasteel?

“Er bestaat daar een specifiek publiek voor dat zich echt met volle overgave in de kledij uit die tijd wurmt. We laten hen ook plaatsnemen in een koets, gaan boogschieten en cricket spelen, er is high tea met muziek en dans en ’s avonds een achtgangendiner… Wie dit arrangement neemt, gaat er echt gepassioneerd in mee.”

Ik rij twee keer per week naar het kasteel: daar is altijd iets te doen

Een blijvertje, dus?

“Niet per se. Tenzij de aanvragen voor dit concept blijven komen, zouden we volgend jaar eens iets nieuws proberen. Cluedo ofzo.”

Hoe verdeel jij je tijd tussen Tielt en Namen?

“Ik rijd minstens twee keer per week naar het kasteel. Daar is altijd iets te doen. Is het niet om geïnteresseerden rond te leiden of de afsluit te doen van een vertrekkende groep, dan wel om de schoonmaak en de opmaak van de bedden te organiseren. Op 1 december start er een conciërge die een aantal zaken van me zal overnemen. Hoe dan ook dien ik minstens een dag in de week uit te trekken voor allerhande klusjes en het onderhoud van de grote tuin. Gelukkig kunnen we in Tielt rekenen op een aantal sterke rechterhanden die onder meer de personeelsorganisatie en bestellingen voor hun rekening nemen. Dat laat ook mijn vrouw toe om halftijds als leerkracht biologie te blijven werken in het Sint-Jan Berchmanscollege in Avelgem.”

Château de Goyet, Maartens Naamse kasteel, scoort boven de verwachtingen.
Château de Goyet, Maartens Naamse kasteel, scoort boven de verwachtingen. © gf

Hoe schat je de rest van het jaar in nu de coronacijfers in de verkeerde richting evolueren?

“Voor november-december werd al een drietal evenementen van boven de 1.000 gasten geannuleerd. Ik vrees dat de angst het weer iets te veel aan het overnemen is, terwijl we met Ma Kwizien keer op keer bewijzen dat wij grote evenementen in de veiligste omstandigheden kunnen organiseren. Afgelopen weekend liet de Kortrijkse burgemeester Vincent Van Quickenborne zich niet uit zijn lood slaan om toch 1.600 mensen te verwelkomen op Eten met Team Burgemeester. Iedereen moest het Covid Safe Ticket voorleggen, de luchtkwaliteit werd gemeten…”

Maar dit garandeert jullie niks voor de eindejaarsfeesten.

“Dat klopt. Er staan met oudejaar drie feesten op de agenda waarvoor ik momenteel mijn hart vasthoud. In de gegeven omstandigheden kan ik nog niet zeggen of we met eindejaar weer takeaway zullen organiseren. Als alles verloopt zoals gepland zullen we het houden bij wat we best kunnen: events van catering voorzien.”

Hebben jullie voldoende personeel aan boord kunnen houden?

“Onze medewerkersploeg aanvullen is de grootste uitdaging. Onze vaste medewerkers en het aantal flexi’s is door de coronacrisis gehalveerd. We tellen er toch alweer 70, maar tot begin vorig jaar waren dat er nog 120. Sommige weekends hebben we er 80 nodig en moeten we terugvallen op uitzendkantoren, die met dezelfde problematiek kampen.” (zucht)

Maarten Mattelin


Privé: Maarten Mattelin (44) woont in Tielt met zijn gezin, bestaand uit zijn vrouw Katrijn Vervaeck (44) en hun kinderen Jasper (17), Wout (16), Tuur (12) en Marlou (10).

Loopbaan: In 2001 startte Maarten in bijberoep als kok aan huis om zich zo meer op zijn passie voor lekker eten en gezellig tafelen te kunnen toeleggen. Hij werkte toen nog als sociaal assistent en bleef beide jobs een tiental jaar combineren. Anno 2021 is Ma Kwizien een Belgische referentie als cateringbedrijf.

Vrije tijd: In de weinige vrije tijd die hem nog rest gaat Maarten af en toe paramotorvliegen en mountainbiken.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.