Lokaal dienstencentrum De Parette trakteert alle buurtbewoners van de wijk Overleie

De Parette nodigde buurtbewoners uit in het wijkhuisje. © LOO
Peter Van Herzeele
Peter Van Herzeele Medewerker KW

Zorgbedrijf Harelbeke nodigde de bewoners van Overleie uit in het wijkhuisje aan de Korenbloemstraat. De reden? Hen kennis laten maken met de mogelijkheden voor senioren van De Parette en de werking van Zorgbedrijf Harelbeke uitleggen. “We willen graag iedereen bereiken.”

De wijk Overleie in Harelbeke ligt letterlijk langs de overkant van de Leie, gezien vanuit het stadscentrum. De wijk telt 753 woningen en 1.557 inwoners: 524 daarvan zijn 60-plussers. Er zijn ook enkele 90-plussers en meerdere 80-plussers. Daarnaast zijn er ook meerdere 40- en 50-plussers en ook jongere mensen. In de rustige wijk is er groen, er staan zitbanken en er is een wijkhuisje. “De sociale contacten verliepen via korte babbels in de voortuin, in een paar drukbezochte cafés of in de bestaande speciaalzaken, bakkerij of beenhouwerij. Door ons initiatief ‘Kaffieplezier op het plankier’ zijn die uitgegroeid tot meerdere contacten tussen meerdere buurtbewoners. Maar het blijkt dat we niet iedereen bereiken en we willen graag iedereen bereiken. Daarom organiseren we een aperitiefmoment en gezellig samenzijn”, zeggen Louise Desloovere, Centrumleider LDC De Parette en Jolien Vercruysse van Stad Harelbeke. “Op zulk moment laten we hen kennis maken met de mogelijkheden voor senioren van De Parette en leggen we de werking van Zorgbedrijf Harelbeke uit. We luisteren ook naar hun verhalen en ervaringen in de wijk en hun verzuchtingen over de wijk.”

Gaandeweg krijg je meer contact met de buren

Louise en Jolien tonen hen ook de driemaandelijkse De Parette Gazette. “Daarin staan verhalen van Harelbekenaars, het reilen en zeilen van de stad en een schat aan info over een zeer breed gamma activiteiten voor senioren maar ook voor jonge mensen, info over dokters, een kalender, voorstellingen en zo veel meer.” Martine en haar man wonen al 51 jaar op de wijk. “Het is hier rustig wonen. Het was wel een beetje aanpassen in het begin, maar gaandeweg krijg je meer contact met de buren, al is het aan de garagepoort of op het voetpad. We gingen naar het eerste feest op de wijk en dat gaf een goed gevoel. Nu kent iedereen bijna iedereen: je kan gewoon aanbellen, niemand houdt je tegen dat je eens aanbelt”, vertelt Martine. Ook Monica woont al lang in de wijk. “Het is natuurlijk veel veranderd met andere inwoners, maar die passen zich snel aan. Deze bijeenkomstjes met de buren en een glaasje cava en een hapje doen wonderen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier