Locatie gevonden voor nieuwe Brugse brandweerkazerne

Maarten Allijns van mede-investeerder Hercull bv, brandweerpostoverste Jeroen Bonte, burgemeester Dirk De fauw, en de schepenen Franky Demon en Mercedes Van Volcem op de site in de Dirk Martensstraat.© Davy Coghe
Maarten Allijns van mede-investeerder Hercull bv, brandweerpostoverste Jeroen Bonte, burgemeester Dirk De fauw, en de schepenen Franky Demon en Mercedes Van Volcem op de site in de Dirk Martensstraat.© Davy Coghe
Stefan Vankerkhoven

Brugge wil zijn twee brandweerkazernes samenvoegen en verhuizen naar de KMO-zone Waggelwater. In de Dirk Martensstraat wordt een stuk grond aangekocht, waar ook twintig KMO-units zullen gebouwd worden. De nieuwe brandweerkazerne moet in 2025 in gebruik genomen worden.

Uit de risicoanalyse van de hulpverleningszone 1 blijkt dat de oude voorpost van de brandweer vanuit de Walweinstraat veel meer interventies afwerkt dat de beter uitgerust kazerne langs de Pathoekeweg in Dudzele. “Dat gaf ons stof tot nadenken”, bekent burgemeester Dirk De fauw.

De brandweerkazerne, die in 1986 operationeel werd om zowel de haven als de deelgemeenten te bedienen, voldeed niet aan de hoge verwachtingen. “De afstand naar het stadscentrum is te groot en de haven wordt sneller bediend door de korpsen van Blankenberge en Knokke-Heist”, vervolgt de Brugse burgemeester.

De denkoefening leidde vrij snel tot het besluit dat het beter was om beide kazernes samen te voegen en onder te brengen op een betere locatie. Die zoektocht bleek geen sinecure: een brandweerkazerne moet centraal gelegen zijn én aansluiten op belangrijke invalswegen, maar bedrijven hanteren diezelfde criteria.

KMO-units

Uiteindelijk werd een site gevonden in de Dirk Martensstraat. Metro/Makro wou er een groothandel vestigen, maar de groep zag van die plannen af en wilde nadien de site per opbod verkopen. Die optie was te duur voor Brugge, maar het stadsbestuur toonde zich creatief. Financiënschepen Mercedes Van Volcem: “Via een samenwerking met een derde partner konden we de site toch verwerven. De Stad kocht het ene deel aan de vooraf geschatte prijs, de andere partij kocht de rest van de grond aan een hogere prijs.”

Die andere partij is Hercull bv, die twintig KMO-units op de site wil ontwikkelen. “De kantoren zullen variëren in grootte, van 100 tot 420 m²”, zeggen Maarten Allijns en Jan Hooijmaaijer van deze Kortrijkse vennootschap, die gespecialiseerd is in de verkoop van semi-industrieel vastgoed. “De vraag naar KMO-units in de Brugse regio is enorm, omdat het aanbod quasi nihil is. Met de realisatie van dit nieuw bedrijvenpark spelen we in op de grote vraag naar ruimte om te ondernemen.”

Als toetje zijn er op het dak van één van de drie gebouwen padelvelden voor de werknemers van de toekomstige bedrijven voorzien. De vergunningsaanvraag is in voorbereiding.

20 miljoen

Brugge hoest 2,4 miljoen euro op voor de verwerving van de 10.000 m² gronden. De kostprijs voor de bouw van een nieuwe kazerne is 20 miljoen euro. Ze moet plaats bieden aan 45 brandweervoertuigen, 5 ziekenwagens, 150 beroepsbrandweerlieden en 40 vrijwilligers. Bovendien moet er een nieuwe uitrit, kant Bevrijdingslaan, aangelegd worden.

“Na de ingebruikname van de nieuwe kazerne, zullen de site Walwein en Pathoekeweg een nieuwe bestemming krijgen. Dit moet de bouwkosten compenseren”, aldus Mercedes Van Volcem. Het dossier wordt eind deze maand ter goedkeuring voorgelegd aan de gemeenteraad.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier