Lions Club Kortrijk schenkt minibus aan Aktractie

De nieuwe minibus zorgt ervoor dat Aktractie een grotere verscheidenheid aan opdrachten kan aannemen en uitvoeren © MD
Margot Demeulemeester
Margot Demeulemeester Stadsreporter Kortrijk

De Lions Club Kortrijk schenkt een minibus aan Aktractie, een deelwerking van CAW Zuid-West-Vlaanderen. Het centrum voor begeleiding en arbeidsvoorbereiding richt zich op jongvolwassenen tot 30 jaar die om tal van redenen extra kwetsbaar zijn. “De nieuwe minibus is een grote meerwaarde voor de werking. Het zorgt ervoor dat we een grotere verscheidenheid aan opdrachten kunnen aannemen en uitvoeren”, zegt Rudy Schollaert, inhoudelijk directeur CAW Zuid-West-Vlaanderen.

Aktractie zet zich in op activering van jongvolwassenen in de ruime zin van het woord zoals het opbouwen van een structuur, een gezond dag- en nachtritme, het proeven van tal van mogelijke jobs, het testen van verschillende sporten en ontspanningsmogelijkheden, enzovoort. “Al meer dan 25 jaar bieden we met Aktractie een uniek en actief doe-programma aan waarbij het uitvoeren van vrijwilligersopdrachten centraal staat. We werken samen met zowel de lokale besturen als vele vzw’s uit de regio.”

“Er blijft een grote nood aan laagdrempelige ondersteuning van deze doelgroep” – Rudy Schollaert

Het samen ‘doen’ staat centraal in de werking. Gaandeweg worden opdrachten aangepast aan de mogelijkheden van de betrokken jongvolwassenen. “We werken steeds op maat van de jongvolwassenen en bieden individuele trajecten aan binnen onze groepswerking. We zetten ons in om samen hun interesses te verkennen en talenten te ontdekken in hun zoektocht naar een voor hen haalbare job of opleiding. Er blijft een grote nood aan laagdrempelige ondersteuning van deze doelgroep. Mensen die hun weg niet vinden in het regulier onderwijs, vroegtijdig afgehaakt zijn of omwille van tal van redenen en er niet in slagen een geschikte job te vinden of te behouden.”

In 2023 liepen er 44 trajecten, voerden ze 284 uren aan opdrachten uit voor Stad Kortrijk, 165 uren voor scholen uit de omgeving en 272 uren voor andere vzw’s uit de regio Zuid-West-Vlaanderen. “Daarnaast waren er ontspannende en culturele activiteiten, hadden we aandacht voor het milieu met onder meer groenonderhoud, voerden we heel wat opdrachten uit in ons eigen atelier zoals het sorteren en demonteren van materiaal en voor het eigen CAW door bijvoorbeeld een volière te maken. De nieuwe minibus zorgt voor flexibiliteit en geeft ons de kans om heel verscheidene opdrachten te kunnen aanvaarden en uitvoeren.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier