Liesbeth Van Damme kan ervaring met werven gebruiken: nieuwe directeur wzc Samen blijft maar bouwen

Directeur Liesbeth Van Damme op de werf van wzc Samen in Wakken, waar de bouwwerken in volle gang zijn. © TVW
Tom Van Houtte

Liesbeth Van Damme (47), de nieuwe directeur van de wzc Samen, met woonzorgcentra in Wakken en Tielt, krijgt de eerste jaren van haar nieuwe uitdaging in de zorg meteen stevige bouwdossiers op haar bord. Dat treft, want tien jaar geleden leidde ze de bouw van het nieuwe WZC De Oever in Oostnieuwkerke in goede banen.

Liesbeth neemt ons mee naar de werf, waar we eerst in een enorme bouwput kijken en aan de andere zijde op wat de allereerste kamers van de nieuwbouw moeten worden. “De bouwfirma realiseert tegen eind augustus de eerste vijf kamers, die al helemaal aangekleed zullen zijn – met opgemaakte bedden en al – zodat iedereen kan komen proeven van wat het hier op termijn moet worden.”

De oplevering van het eerste deel is gepland in de lente van 2023. “Mensen die tegenwoordig in onze woonzorgcentra worden opgenomen zijn veel zorgbehoevender dan voorheen. In het huidige gebouw zijn een deel van de kamers niet langer aangepast en te klein voor het gebruik van een tillift. Voorts zijn er nog afdelingen met open trappen. Allemaal zaken die in nieuwe woonzorgcentra ondenkbaar zijn.”

Bouwdossiers

Nog een geluk dat Liesbeth Van Damme ervaring heeft met bouwdossiers. Tien jaar geleden leidde ze als directeur van wzc De Oever het fusietraject naar het nieuwe fusiewoonzorgcentrum in Oostnieuwkerke in goede banen. “Dat was eigenlijk een nog complexer dossier, omdat de bevolking van twee bestaande rusthuizen naar één nieuw woonzorgcentrum moest verhuizen, een klus die we in minder dan acht uur wisten te klaren. Toen heb ik geleerd dat een goede voorbereiding meer dan de helft van het werk is. De dynamiek die zo’n project genereert in samenwerking met bewoners, medewerkers, families, vrijwilligers en de buurt vind ik grandioos.”

Het nieuwe woonzorgcentrum in Wakken zal er nog niet helemaal staan als ook de werken voor een nieuw Tielts wzc Samen, het vroegere Sint-Andries, aanvatten. “Allicht zal deel 2 van Wakken samenvallen met deel 1 in Tielt.”

Met fiets naar werk

Liesbeth Van Damme slaagt er niet meer zo vaak als vroeger in om de fiets te nemen naar het werk. Staden ligt dan ook maar op een boogscheut van haar woonplaats Roeselare, terwijl de autorit naar Wakken al snel een halfuur in beslag neemt. “Maar het is zeker de bedoeling om ook eens de koersfiets te nemen naar mijn nieuwe werkplekken.” In zo’n werfzone wordt het alleszins oppassen voor lekke banden.

Lees meer over:

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.