Lies Vandenberghe debuteert als sportanker op VTM: “Stress? Alleen omdat ik mezelf moet schminken”

Lies Vandenberghe beleeft maandag om 13 uur haar vuurdoop als sportanker bij VTM. © VTM
Tim Vansteelandt
Tim Vansteelandt Adjunct-hoofdredacteur

Maandag is het zover: dan beleeft Lies Vandenberghe (29) uit Ruddervoorde haar vuurdoop als sportanker bij VTM Nieuws. Last van de zenuwen heeft de West-Vlaamse naar eigen zeggen niet. “Dat ik mezelf moet schminken door de coronamaatregelen, bezorgt me meer stress”, lacht ze.

Lies Vandenberghe (29) maakte midden februari haar overstap naar de sportredactievan VTM Nieuws bekend. Afgelopen vrijdag nam ze afscheid van haar collega’s bij QMusic, waar ze aan de slag was als eindredacteur en nieuwslezeres in de ochtendshow.

Tips van collega’s

Straks wordt de uitgeweken Ruddervoordse het eerste vrouwelijke sportanker bij VTM, waar ze het team van haar echtgenoot Maarten Breckx en Jan Dewijngaert versterkt. Ze beleeft haar vuurdoop maandag, in het nieuws van 13 uur. En ook in de veelbekeken uitzending van 19 uur – meer dan 800.000 kijkers – zal Lies te zien zijn.

(lees verder onder de foto)

Lies Vandenberghe nam vrijdag afscheid van QMusic.
Lies Vandenberghe nam vrijdag afscheid van QMusic.© VTM

Toch heeft de West-Vlaamse weinig last van stress. “Ik heb het gevoel dat ik alle tips gekregen heb die ik maar kan krijgen”, zegt ze. “Van Cathérine Moerkerke, Freek Braeckman, Stef Wauters, Birgit Van Mol, Jo De Poorter en ook van Maarten, die zich de komende weken voort over mij zal ontfermen. Ik bundel al die tips in mijn hoofd en moet daar vanaf maandag iets mee doen.”

“Stress heb ik dus niet. Het is natuurlijk spannend en mijn hart zal ongetwijfeld sneller slaan als ik de set op moet, maar ik probeer die spanning positief te benaderen. Uiteindelijk doe ik weinig anders dan voorheen. Alleen moet ik me voortaan richten tot een kijker in plaats van een luisteraar.”

Menselijke verhalen

Het zijn bizarre tijden voor de sportjournalistiek. Door de strijd tegen het coronavirus is een pak grote sportevenementen geannuleerd of uitgesteld, denk maar aan de Ronde van Vlaanderen, de Olympische Spelen en het EK voetbal. Net in die periode debuteren als sportanker, lijkt geen geschenk. “Deze hele situatie vergt een andere manier van werken en van berichtgeving”, zegt Lies.

“Het gaat nu over meer dan het puur sportieve. Je krijgt meer menselijke verhalen, wat eigenlijk wel tof is. De nieuwsuitzendingen zijn dezer dagen sowieso al zwaar, met schrijnende verhalen en dramatische cijfers. Dan vind ik het belangrijk om er met het sportbulletin een lichtere toets te kunnen aan geven. Ik denk dat we de mensen op die manier een hart onder de riem steken. Mijn moemoe zit in quarantaine, maar Rode Duivel Yannick Carrasco moet ook trainen in zijn tuin. Iedereen zit in hetzelfde schuitje. Ook die vedetten hebben pech en moeten omgaan met een vreemde situatie.”

“Wat ook opvalt: grote namen die anders heel moeilijk benaderbaar zijn, zijn plots bereikbaarder dan ooit. Toppers als Remco Evenepoel en Nafi Thiam zitten er niet mee in om te skypen en nemen daar ook hun tijd voor. Het zijn dus best wel interessante tijden, al bloedt mijn hart echt als ik eraan denk dat de Ronde niet doorgaat. Het zijn barre tijden voor sporters en sportliefhebbers, maar je moet dat ook kunnen relativeren. En hopen dat we dit jaar toch nog sport zullen te zien krijgen.”

Luxeproblemen

De coronamaatregelen hebben ook invloed op hoe Lies zich moet voorbereiden op haar werk. “Het zit hem in de kleine dingen. Ik moet bijvoorbeeld mezelf kleden en mijn haar doen”, zegt ze. “Maar vooral: ik moet mezelf ook schminken. Ik heb misschien geen stress om op tv te komen, maar wél daarvoor. (lacht) Het is echt niet simpel. Respect voor de mensen die dat elke dag moeten doen. Aan de hand van YouTube-tutorials heb ik geoefend, daarna kreeg ik feedback van de schminkster. Maar ik besef heel goed dat dat luxeproblemen zijn.”

(lees verder onder de foto)

Lies versterkt het team van Maarten Breckx (links) en Jan Dewijngaert.
Lies versterkt het team van Maarten Breckx (links) en Jan Dewijngaert.© VTM

Lies Vandenberghe zette haar eerste stapjes in de journalistiek al tijdens haar opleiding aan hogeschool Howest in Kortrijk, als lokaal medewerker voor De Krant van West-Vlaanderen. Had ze toen durven dromen dat ze op haar 29ste schermgezicht zou worden? “In het derde jaar van mijn opleiding heb ik heel bewust voor de optie televisie gekozen”, zegt ze. “Hoe graag ik ook voor De Weekbode schreef, ik heb het altijd heel cool gevonden om tv te maken en op die manier verhalen te vertellen. Ik ben ook enorm dankbaar voor de ervaring die ik opdeed bij de radio. Daar leer je eindredactie doen en teksten schrijven voor een publiek. Maar dat tv nu weer op mijn pad komt, waar ik als student voor droomde… Daar ben ik heel dankbaar voor. Ik ben heel blij dat ik deze kans krijg.”


Birgit Van Mol

Lies wordt wel eens vergeleken met VTM-nieuwsanker Birgit Van Mol. “Dat is een enorm compliment, want ik kijk heel hard op naar Birgit”, zegt Lies. “Birgit is een supertoffe vrouw en een vriendin. Toen ik stage liep op de redactie van Royalty, was zij de eerste die zei dat ik een screentest moest doen. Ze zag iets in mij en is dat blijven herhalen, tot op vandaag. Ik vind dat Birgit als anker heel geloofwaardig en eenvoudig overkomt, ze straalt rust uit. Eigenschappen die ik waardeer en waarvan ik hoop dat de kijkers die ook in mij zullen zien.”

Of ze Birgit ooit wil opvolgen als anker van het algemeen nieuws? “Stel me die vraag binnen tien jaar nog eens”, lacht Lies. “Nu wil ik me smijten in die sportredactie.”

Lies wordt wel eens vergeleken met Birgit Van Mol.
Lies wordt wel eens vergeleken met Birgit Van Mol. “Dat is een enorm compliment.”© VTM NIEUWS

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier