Lies Vandenberghe wordt sportanker bij VTM

Lies Vandenberghe tussen Maarten Breckx en Jan Dewijngaert. © VTM
Tim Vansteelandt
Tim Vansteelandt Adjunct-hoofdredacteur

Lies Vandenberghe (29) wordt het eerste vrouwelijke sportanker bij VTM Nieuws. De Ruddervoordse vervoegt het team van Jan Dewijngaert en haar echtgenoot Maarten Breckx. Dat meldde ze zonet zelf op QMusic.

Lies Vandenberghe maakte het nieuws maandagmorgen bekend op QMusic, de radiozender waar ze aan de slag is als eindredacteur en nieuwslezeres in de ochtendshow. Die taak zal ze nog een maand invullen. Daarna wordt ze klaargestoomd om in de paasvakantie haar vuurdoop te beleven als schermgezicht. Bedoeling is dat ze straks niet alleen als nieuwsanker wordt ingezet, maar dat ze ook op pad gaat om reportages te maken.

Hard voor gewerkt

Lies beseft dat ze zich misschien dubbel zo hard zal moeten bewijzen, als echtgenote van Maarten Breckx (34), al jaren een van de gezichten van de VTM-sportredactie. “Maar deze job werd mij niet in de schoot geworpen”, vertelt ze aan onze krant.

“Ik werk al zes jaar als journaliste voor de nieuwsdienst van VTM, waarvan het laatste jaar als vaste ochtendstem bij ‘Sam, Inge en Wim’. Elke dag breng ik daar mijn eigen sportrubriek. Daarin heb ik het nooit over het voetbaltechnische van een match. Daarvoor bestaan er mensen zoals Jan Mulder of Dirk Deferme. Mijn passie is nieuws: verhalen vertellen voor een breed publiek. Dat is exact wat ik ook op de sportredactie ga doen. In dat opzicht verandert er eigenlijk niks. Behalve het feit dat het niet langer alleen voor de radio is, maar ook voor televisie.”

Lies Vandenberghe.
Lies Vandenberghe.© VTM

Lies vormt sinds 2016 een koppel met Maarten Breckx, die ze leerde kennen op de nieuwsdienst van VTM. Ze trouwden in september 2018. “Ik kan uiteraard niet ontkennen dat mijn passie voor sport gegroeid is dankzij Maarten.” Vorige zomer beviel Lies van hun eerste kindje: Georges. Het gezin woont in Antwerpen, maar Lies is geboren en getogen in Ruddervoorde. Haar ouders runden er jarenlang de bekende zaak ‘t Zwientje, een café met tankstation en carwash. “Ik probeer nog elke week naar Ruddervoorde te gaan om mijn familie en vrienden te zien. Dat heb ik ook echt nodig”, zegt Lies.

Geschiedenis bij KW

Voor ze aan de slag ging bij QMusic, werkte Lies op de redactie van VTM Nieuws als reporter. Haar eerste stappen in de journalistiek zette ze bij De Krant van West-Vlaanderen, als lokale verslaggever voor De Weekbode Torhout. Ze volgde de opleiding Journalistiek aan hogeschool Howest in Kortrijk en deed haar stage bij het VTM-magazine Royalty. “De plek die mijn hele leven, op alle mogelijke vlakken, veranderde”, knipoogt Lies.

Maarten Breckx en Lies Vandenberghe trouwden in september 2018 in de kerk van Ruddervoorde.
Maarten Breckx en Lies Vandenberghe trouwden in september 2018 in de kerk van Ruddervoorde.© GST

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier