Lies (43) uit Tielt zit in de finale van Radio 2-bakwedstrijd ‘Taart van het Jaar’: “Hopen dat ik die keuken win”

Lies Vandendriessche mikt op de perfecte chocoladetaart. © (foto WME)
Georges Gielen
Georges Gielen Medewerker KW

Een massa taarten en proevers waren present tijdens de Nationale Proefdag van 29 april, om voor Radio 2 per provincie één kandidaat naar de finale van vrijdag 3 mei in Aartselaar te stemmen. Voor West-Vlaanderen werd dat Lies Vandendriessche (43) uit Tielt met een chocolade biscuit. De uiteindelijke winnaar krijgt een splinternieuwe keuken. “Als alleenstaande mama die aan het verbouwen is, zou zo’n keuken perfect zijn”, lacht Lies.

“Goh, om eerlijk te zijn, ik heb mijn taart in alle zottigheid ingestuurd”, bekent Lies in een eerste reactie. “Nooit gedacht dat ik geselecteerd zou worden en zeker niet dat ik de finale zou halen. Alleen al in West-Vlaanderen waren er zo’n 35 concurrenten, die heel wat moeite en energie in hun taart hadden gestopt. Dit avontuur is voor mij dus al zeker geslaagd.”

Extra luchtig

Lies is blijkbaar al jaren aan het experimenteren om de perfecte chocoladetaart te maken. “Ik ben zo’n 14 jaar geleden alleen gaan wonen en ben vanaf dan beginnen bakken en uitproberen. De meeste chocoladetaarten zijn veel te zwaar en het vraagt de juiste techniek om zo’n taart extra luchtig te maken. Ik start met een krokante bodem, chocolademousse, daartussen biscuit en vervolgens een ganache, versierd met roosjes en suikerpareltjes. Dat heeft toch een paar jaar lukken en mislukken gevraagd, bakken met de tablet naast mij en steeds meer perfectioneren. In plaats van romans lees ik kookboeken. Maar bakken brengt me tot rust. Ik kan er perfect mijn hoofd mee leegmaken.”

Workshops

Er zijn nog wel meer streekgenoten die puike resultaten halen met het bakken van taarten. Zoals Sylvia Konior uit Doomkerke, die de finale haalde van het tv-programma Bake Off Vlaanderen. Zij heeft net een boek uit. “Een boek uitgeven of workshops houden, zou heel leuk zijn”, geeft Lies toe. “Maar ik geef les in het vierde leerjaar in basisschool Het Spoor en ben een alleenstaande mama met twee kindjes van 1 en 3,5 jaar. Het moet ook nog allemaal te combineren zijn. Maar mocht er zich iets leuk aanbieden, ga ik dat zeker niet uit de weg.” (GGM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier