Lena Robbe (83) krijgt in Huize Zonnelied eerste vaccinatie in de Westhoek

Het echtpaar Lena Robbe (83) en Werner Vanbesien (95) kregen woensdagmiddag omstreeks 12.30 uur het eerste vaccin tegen COVID-19 in de Westhoek. Huize Zonnelied zal nu in de komende twee dagen 170 vaccins toedienen.

Lena krijgt als eerste het vaccin in de Westhoek. (Foto TOGH)
Lena krijgt als eerste het vaccin in de Westhoek. (Foto TOGH)

Lena Robbe (83) en Werner Vanbesien (95) verblijven al verschillende jaren in wzc Huize Zonnelied. “Mijn man is hier drie jaar, deze maand ben ik hier precies twee jaar”, vertelt Lena. “We woonden voordien hier vlakbij. Je kan ons vroegere appartement nog zien als je hier op de vierde verdieping staat. Werner was hier eerst alleen. Ik zei dat we naar elkaar konden zwaaien, maar hij vond dat niet genoeg. Eigenlijk is het nu wel beter. Nu kunnen we tenminste samen genieten.”

Normale leven hervatten

Lena is fier dat ze samen met haar echtgenoot dit historisch moment kon meemaken. “We zijn bij de gelukkigen”, vervolgt Lena. “Ik hoop voor iedereen dat alle bewoners meedoen. Dan kunnen we weer goeiendag zeggen in de kamer. Nu mag dat allemaal niet. We mogen wel in de gang blijven en aan de deur een keer zwaaien. Het zal iedereen plezier doen om eens een echt babbeltje te kunnen slaan en het normale leven te hervatten.”

In Huize Zonnelied krijgen quasi alle bewoners het vaccins. Slechts één bewoners weigerde. “Ik heb maar één iemand gehoord die twijfelde, een jong iemand. Ik zei: kom meisje, doe dat voor jezelf en voor anderen. Je kan toch je beter verdedigen als je eens geen mondmasker draagt. Voor de jonge gasten is dat soms moeilijk, al moet ik zeggen dat jongeren goed hun best doen. Na schooltijd zien we de jongeren hier passeren, allemaal doen ze hun best. Ik vind dat fijn. Voor onze generatie is het virus gevaarlijker, alhoewel je zelfs op oudere leeftijd het virus nog kan verslaan. Er was hier iemand van 106 jaar die ziek geworden was, maar ondertussen is ze hier gewoon terug.”

Verjaardagen vieren

“Ik vind het spijtig dat ze het altijd met het buitenland vergelijken. Ze zeggen: daar gaat het rapper. Maar we weten de achtergrond niet altijd waarom het een beetje trager verloopt. Ik hoop dat we dan allemaal samen verjaardagen kunnen vieren en dat die plezierige momenten terugkeren, want nu is dat allemaal weggevallen”, besluit Lena.

Huize Zonnelied kwam de coronaperiode niet door zonder kleerscheuren. “Tijdens de eerste golf zijn we gespaard gebleven, maar tijdens de tweede golf zijn we heel zwaar getroffen”, zegt Nathalie Caron, directeur bewonerszorg en logistiek. “In oktober hadden we een uitbraak waarbij 54 bewoners ziek geweest zijn. We hebben dan ook 13 mensen verloren, jammer genoeg. Voor ons mocht het vaccin vroeger gekomen zijn, maar we zijn blij met het vaccin nu.”

Personeel

Het personeel is nog niet aan de beurt. “Het is nu in eerste instantie alle bewoners van het woonzorgcentrum en de assistentiewoningen, omdat zij fysiek verbonden zijn met het woonzorgcentrum. We zijn blij dat we de bewoners van de assistentiewoningen wel mogen mee gevaccineerd worden. We hopen dat de personeelsleden ook snel mogen hun vaccin krijgen, maar we hebben nog geen zicht op een precieze datum.”

Toch krijgen deze week normaal al twee personeelsleden het vaccin. “We hebben 170 dosissen gekregen voor 168 bewoners. Dus hebben wij de mogelijkheid om ook medewerkers te selecteren. Voor ons is dat van oud naar jong. Over 21 dagen volgt nog een tweede vaccinatieronde”, zegt Nathalie Caron, die benadrukt dat versoepelingen in de bezoekregeling er nog niet meteen inzitten. “Er is nog altijd een verschil tussen het milieu hierbinnen in het woonzorgcentrum waar er gevaccineerd is en de maatschappij die toch gaat achter komen. We zullen dus nog steeds heel voorzichtig tewerk gaan, maar het is een eerste stap in de goeie richting.” (TOGH)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.