Lego-expo in Geluwe huist meer dan 40 exposities

Wie de expo bezoekt, zal meer zien dan enkel maar losse steentjes in verschillende kleuren. © CLL CLL
Christophe Lefebvre
Christophe Lefebvre Medewerker KW

Liefhebbers van legoblokjes en de volledige wereld errond, kunnen dit weekend terecht in BSBO De Vlier. Daar hebben de mensen van LAKC Kids & More een heuse Lego-expo op poten gezet. “Wij spelen niet met blokjes, wij bouwen!”

Van eenvoudige muren tot complexe ruimtevaartuigen? Er is weinig dat niet met Legoblokjes kan worden gemaakt. Het razend populaire speelgoed, dat vanuit Denemarken de wereld heeft weten te veroveren, is al decennialang een bron van inspiratie. “En hoewel we allemaal volwassenen zijn, spelen we ook nog altijd met die blokjes hoor. Of toch niet, want wij beschouwen het zelf als bouwen en niet als spelen.” Jurgen Hollevoet is één van de organisatoren van de Lego-Expo, die in de gebouwen van De Vlier werd geopend. Niet toevallig werd gekozen voor deze site, die als school voor buitengewoon onderwijs deel uitmaakt van de Futura-groep. “LAKC Kids & More is een vereniging die door middel van Lego de leerlingen uit het buitengewoon onderwijs steunt. Zo verzamelen we doorheen het jaar blokjes die we dan doneren, of organiseren we expo’s zoals deze. De volledige opbrengst gaat dan ook integraal naar de school zelf.”

Diederik Tassaert, leerkracht binnen de Futura scholengroep, contacteerde de organisatie met de vraag ook in Geluwe iets te organiseren. “Voor ons zijn de Legoblokjes heel wat meer dan enkel maar wat bouwsteentjes. Onze leerlingen kunnen er hun motorische vaardigheden op een speelse manier mee leren verfijnen. Ook kunnen ze dankzij enkele bouwprojecten werken aan hun inzicht en andere vaardigheden. Wat een organisatie zoals LAKC Kids & More dus doet, kunnen we enkel maar toejuichen.”

Wie de expo bezoekt, zal meer zien dan enkel maar losse steentjes in verschillende kleuren. “We hebben hier een 40-tal exposanten kunnen verzamelen, waaronder ook één echte Lego Master”, pikt Jurgen in. “Daarnaast zijn er ook verschillende exposanten die dan wel het Lego Master niveau hebben, maar niet aan het TV programma hebben deelgenomen. Het grootste stuk dat we hier hebben staan, is de zoo. Daar is maanden aan gewerkt geweest, zitten duizenden stenen in gebouwd en is een geheel eigen creatie. Wie ooit al eens de zoo bezocht, zal al snel zaken uit de zoo van Antwerpen herkennen of zelfs Pairi Daiza. Maar er zitten ook heel wat creatieve elementen in. Bezoekers kunnen ook kennis maken met enkele schilderijen die uit Lego zijn vervaardigd en er is zelfs een computergestuurde knikkermachine aanwezig.”

Toegang tot de expo kost 2 euro. Op zaterdag is de expo te bezoeken tot 18 uur. Op zondag sluiten de deuren om 17 uur.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier