Legendarische basketbalclub Avanti Brugge komt volgend jaar opnieuw in competitie uit

Avanti Brugge komt volgend jaar opnieuw in competitie uit. (Foto RN)
Olivier Neese

Een groep nostalgici maakt in de schaduw werk van de verrijzenis van de grootste zaalsportclub die Brugge ooit had.

Avanti Brugge viert dit jaar in alle stilte enkele verjaardagen: 65 jaar geleden (1950-1951) kwam de club voor het eerst in competitie uit, 25 jaar geleden (1990-1991) ging de basketbalclub failliet en 20 jaar terug (1995-1996) hield ook de spin-off Nieuw Avanti Brugge het voor bekeken. Maar liefhebbers van de grootste zaalsportclub die Brugge ooit heeft gehad, krijgen onverwachts een mooi verjaardagscadeau. De legendarische vereniging, die 22 jaar op het allerhoogste niveau speelde en in 1978 de Beker van België won, wordt opnieuw tot leven gewekt en zal volgend seizoen alweer in competitie uitkomen.

Reclame bij De Lijn

De mensen achter het project willen voorlopig nog anoniem blijven. “We zijn volop bezig met het samenstellen van de statuten en dat willen we de komende dagen en weken in alle stilte afwerken”, klinkt het. “Eenmaal die neergelegd zijn, kunnen we de contacten omzetten in contracten. Maar financieel en structureel is zo goed als alles rond, de website (www.avantibrugge.be, red.) en het logo staan klaar om gelost te worden…”

Het logo op de voorlopige website laat er geen twijfel over bestaan: 'We are back'. (GF)
Het logo op de voorlopige website laat er geen twijfel over bestaan: ‘We are back’. (GF)

De besprekingen voor een geschikte zaal in Brugge zijn volop bezig. “Daar verwachten we eerstdaags meer informatie over. We zitten echt in de laatste rechte lijn voor we ons project kunnen lanceren.” En die lancering zal niet onopgemerkt voorbij gaan. “Dankzij een sponsor zullen we ons bekend kunnen maken met gigantische stickers op de bussen van De Lijn in Brugge. Daarna plannen we een grote en officiële voorstelling van ons project.” Wat ook al zeker is: de rood-witte shirts, dat Avanti Brugge typeerde, komen terug.

Propere lei

De nieuwe – maar eigenlijk ook oude – basketbalclub wil geen grijze muis zijn. Het steekt zijn ambities niet onder stoelen of banken. “We hebben besloten om geen stamnummer over te nemen, maar met een propere lei in vierde provinciale te beginnen. Ons eerste doel is zo snel mogelijk naar de hoogste provinciale reeks te stijgen. En dat willen we verwezenlijken met een kern, die minstens voor de helft uit jeugdspelers bestaat. We willen immers sterk inzetten op jeugdwerking, waarbij álle ploegen op landelijk niveau uitkomen. Opnieuw een topbasketbalclub in Brugge : we voelen dat daar in de regio interesse en ruimte voor is.”

(Olivier Neese)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.